Kiši: Izgleda da je pet kineskih balističkih raketa palo u japansku Ekskluzivnu ekonomsku zonu

"Kineske vježbe su uslijedile dva dana nakon što je Nensi Pelosi posjetila Tajvan, što je bila posjeta najvišeg američkog zvaničnika u posljednjih 25 godina, i samo nekoliko sati nakon što je Kina saopštila da je planirani sastanak njenog ministra vanjskih poslova i Japana otkazan"

10690 pregleda 5 komentar(a)
Kineske vježbe kod istočne obala Tajvana, Foto: Reuters
Kineske vježbe kod istočne obala Tajvana, Foto: Reuters

Pet balističkih projektila koje je ispalila Kina izgleda da su pali u Ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana (EEZ), rekao je u četvrtak japanski ministar odbrane Nobuo Kiši.

Najveće kineske vježbe u Tajvanskom moreuzu reakcija su na posjetu Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

One su po rasporedu počele u podne i uključivale su bojnu paljbu u vodama sjeverno, južno i istočno od Tajvana, što je dovelo do najvećih tenzija u toj oblasti u posljednjih 25 godina.

"Snažno smo protestovali diplomatskim kanalima", dodao je Kiši.

Ekskluzivna ekonomska zona je područje koje se nalazi van teritorijalnih voda i uz nju, podvrgnuto je posebnom pravnom režimu, na temelju kojeg priobalne države imaju suvereno pravo djelovati u skladu sa svojim interesima. Ranije se dešavalo da u japansku EEZ padaju sjevernokorejske rakete, dodaje Rojters.

Vježbe su uslijedile dva dana nakon što je Pelosi posjetila Tajvan, što je bila posjeta najvišeg američkog zvaničnika u posljednjih 25 godina, i samo nekoliko sati nakon što je Kina saopštila da je planirani sastanak njenog ministra vanjskih poslova i Japana otkazan zbog kineskog nezadovoljstva saopštenjem G7 u kojem se Peking poziva da mirnim putem riješi tenzije na Tajvanu.

Bonus video: