Amerikanci žele mlađe lidere

Neke demokrate smatraju da Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje za predsjednika

8602 pregleda 9 komentar(a)
Bajden je i juče bio pozitivan na koronavirus, Foto: Rojters
Bajden je i juče bio pozitivan na koronavirus, Foto: Rojters

Neke demokrate u američkom Kongresu počele su da izgovaraju ono o čemu su mnogi razmišljali privatno: da li predsjednik Džo Bajden, najstarija osoba koja je ikada zauzela Ovalni kabinet, treba da se penzioniše umjesto da se ponovo kandiduje 2024.

Bajdenu (79), sa podrškom od 38 procenata, koja je od maja niža od 50 odsto, štetu nanosi visoka inflacija i zabrinutost birača da neće moći da ispuni zahtjeve predsjedništva 2025.

Dvoje demokrata u Predstavničkom domu iz Minesote jasno je izrazilo tu poruku.

"Zemlji bi dobrodošla nova generacija ubjedljivih, dobro pripremljenih, dinamičnih demokrata," rekao je demokratski predstavnik Din Filips u intervjuu za radio WCCO u Mineapolisu prošle nedjelje. On je pohvalio Bajdenovu pristojnost i rad, ali je dodao da je vrijeme za smjenu generacija, prenio je Rojters.

Pokazuje se želja za novom generacijom rukovodstva. Ali će želja da se pobijedi Tramp uvijek biti važnija

Demokratska predstavnica Enži Krejg, koja je za razliku od Filipsa suočena sa teškim reizborom 8. novembra, u utorak je rekla da je potpuno saglasna sa Filipsom, prenio je "Minesota post".

Prema mišljenju nekih analitičara, ona možda pokušava da se bolje pozicionira kod nezavisnih birača.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja su, međutim, pokazala slične stavove među demokratskim biračima. Julska anketa "Njujork tajms" i Siena koledža pokazala je da bi 64 odsto demokrata željelo novog kanditdata 2024, a ispitivanja CNN-a prošle nedjelje da čak 75 pdsto demokrata ima taj stav.

Rojters navodi da se stranački aktivisti obično okupljaju oko predsjednika posebno ako nagovijesti da će se ponovo kandidovati i da bi mogli to učiniti ako bivši predsjednik Donald Tramp (76) odluči da se ponovo kandiduje 2024, što je mogućnost sa kojom javno flertuje.

"Pokazuje se želja za novom generacijom rukovodstva. Ali će želja da se pobijedi Tramp uvijek biti važnija. Bajden je i dalje jedino ime na listi republikanaca ili demokrata koji su to uradili", primijetio je Met Mekalvana, bivši zvaničnik administracije Baraka Obame.

Ron Desantis
Ron Desantisfoto: Reuters

Anketa Rojters/Ipsos u julu je pokazala da trećina republikanskih birača smatra da Tramp ne bi trebalo da se ponovo kandiduje. Ispitivanja pokazuju da je guverner Floride Ron Desantis (43) sve popularniji među republikanskim biračima.

Rojters piše da je Bajdenovo obolijevanje od kovida-19 prošlog mjeseca pokrenulo razgovor među grupom pomoćnika demokratskih lidera u Predstavničkom domu o budućnosti predsjednika, ali da je opšti konsenzus da bi bilo neozbiljno odbaciti Bajdena s obzirom na to da je ubjedljivo pobijedio Trampa 2020.

"Nije da imamo spremnu alternativu", rekao je Rojtersu jedan od pomoćnika.

Lider većine u Senatu Čak Šumer i drugi istaknuti demokratski zakonodavci izrazili su podršku Bajdenovoj kandidaturi 2024, dok drugi još nisu donijeli odluku.

Bonus video: