Kina obustavlja saradnju sa SAD u oblasti klimatskih promjena, suzbijanju krijumčarenja droge...

Mjere objavljene danas najnovije su u nizu koraka s namjerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posjetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno

3284 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je saopštila danas da će obustaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u brojnim oblastima, od klimatskih promjena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedjeljnu posjetu Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kako je navedeno prekinuće saradnju u dijalogu između visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promjenama, kao i u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Mjere objavljene danas najnovije su u nizu koraka s namjerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posjetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno.

Kina će "prekinuti kinesko-američke pregovore o klimatskim promjenama" i otkazati razgovore između vojnih vodja kao i dva sastanka o bezbjednosti, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazujući na to da je Pelosi ignorisala snažno protivljenje Kine njenoj posjeti Tajvanu.

Ranije danas Kina je najavila da će uvesti sankcije Pelosi i članovima njene porodice.

Kina je juče počela velike vojne vježbe u šest zona oko tajvanske obale. U raketnim probama rakete su ispaljene i preko Tajvana, rekli su vojni zvaničnici državnim medijima.

Kina se protivi da ostrvo koje ima samoupravu ima kontakte sa stranim vladama.

Ministar spoljnih poslova Tajvana: Odgovor Kine neće spriječiti političare demokrate da posjete Tajvan

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu izjavio je danas da je posjeta predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi njegovoj zemlji "izuzetno značajna" i da odgovor Kine neće spriječiti demokratske političare da posjete Tajvan.

Vu je u intervjuu za BBC osudio vojne vježbe koje je Kina juče započela oko Tajvana, kao odgovor na Pelosinu posjetu.

"Ovakva vrsta ponašanja je vrlo opasna i provokativna, i dovodi u opasnost regionalni mir i stabilnost. Takođe, ona prekida međunarodnu trgovinu i stransport", rekao je Vu.

On je naveo da teritorijalne pretenzije Kine sežu dalje od Tajvana.

"Pogledajte njihovo ponašanje oko Hong Konga, ili polaganje prava na Istočno i Južno kinesko more. To je tipična politika ekspanzije jedne autoritarne države. Zemlje u ovoj regiji treba da paze na ono što Kina pokušava da uradi. Tajvan neće biti posljednji dio kineskog sna o ekspanziji", rekao je Vu.

Dodao je da krizu nije izazvao Tajvan, već Peking, koji pokušava da promijeni pravila.

"Mi želimo da održimo status kvo, prema kojem Tajvan nema jurisdikciju nad Kinom, a Kina nema jurisdikciju nad Tajvanom. To je status kvo, to je realnost", izjavio je Vu.

Peking smatra da je Tajvan odmetnuta provincija i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Posjeta predsjednice Kongresa SAD Pelosi povećala je tenzije između SAD i Kine više nego posjete drugih članova Kongresa, zbog njene funkcije.

Ona je prvi predsjedavajući Predstavničkog doma koji je došao na Tajvan u proteklih 25 godina.

Bonus video: