SAD: Teoretičar zavjere mora da plati 49,3 miliona dolara roditeljima dječaka ubijenog u masakru 2012. godine

Džons, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade koja je inscenirana kako bi poslužila kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima

8576 pregleda 6 komentar(a)
Džons na suđenju, Foto: Reuters
Džons na suđenju, Foto: Reuters

Američki teoretičar zavjere Aleks Džons mora da plati roditeljima šestogodišnjeg dječaka ubijenog u masakru u Sendi Huku 2012. godine 45,2 miliona dolara odštete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova odšteta izrečena je dan nakon što mu je već dosuđena odšteta od 4,1 miliona dolara jer je lažno tvrdio da je pucnjava prevara.

Nil Heslin i Scarlet Luis, roditelji ubijenog Džesija Luisa, svjedočili su da su ih Džonsovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da lažu o smrti svog sina.

On je ubijen 14. decembra 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestoro članova osoblja u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvosedmičnog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedavala sutkinja Maa Gera Gembl na sudu u glavnom gradu Teksasa - Austinu, gdje se nalaze Džonsova radio emisija i sajt Infowars.

Džons, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade koja je inscenirana kako bi poslužila kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 miliona dolara kaznene odštete i 150 miliona dolara kompenzacijske odštete. Naknada štete se dodjeljuje za pokrivanje patnje i gubitaka onog koji tuži. Kaznena odšteta dodjeljuje se kako bi se kaznile radnje okrivljenog.

Odšteta izdata u četvrtak namijenjena je pokrivanju stvarnih troškova porodice nastalih zbog Džonsove klevete, poput privatnog osiguranja koje su angažovali tokom suđenja zbog straha od napada Džonsovog pristalice.

Kaznena odšteta trebala bi djelovati kao sredstvo odvraćanja i spriječiti Džonsa da ponovi prekršaj.

"Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku, a to je: Zaustavite Aleksa Džonsa", rekao je advokat roditelja na sudu u petak.

"Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži. Molim vas."

Ranije u petak, ekonomista kojeg su angažovali roditelji svjedočio je da Džons, njegov medijski brend Infowars i kompanija "Free Speech Systems" vrijede do 270 miliona dolara.

Ovo je prvo od tri suđenja protiv Džnsa koje vode članovi porodica žrtava iz Sendi Huka.

Već je izgubio niz tužbi za klevetu koje su pokrenuli roditelji žrtava.

Ali, ovo je bilo prvo suđenje u kojem je porota dogovorila finansijsku odštetu.

Džons se tokom svjedočenja nastojao distancirati od teorija zavjere, izvinjavajući se roditeljima i priznajući da je Sendi Huk "sto posto stvaran".

Uprkos povlačenju svojih tvrdnji o Sendi Huku, Džons je nastavio koristiti svoju medijsku platformu kako bi tvrdio da je slučaj namješten protiv njega i tvrdio da članovi porote "ne znaju na kojoj su planeti".

Bonus video: