Izraelski avioni pojačali napade u Gazi: Sravnjena kuća člana Islamskog džihada...

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je takođe dao instrukcije za pomoć stanovnicima juga Izraela koji je na udaru raketiranja iz Gaze od sinoć, prenijeli su izraelski mediji

6189 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Gaza Sitija, Foto: Reuters
Detalj iz Gaza Sitija, Foto: Reuters

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc dao je danas instrukcije vojsci da nastavi ofanzivu protiv ekstremističkog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je njegov kabinet.

"Ministarstvo odbrane je dalo instrukcije za nastavak ofanzivnih napora protiv Islamskog džihada sa naglaskom na suprotstavljanje raketnoj vatri na Izrael", saopšteno je poslije sastanka ministra sa načelnikom Generalštaba Izraela Avivom Kohavijem i drugim visokim vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima.

Oko podneva izraelski borbeni avioni pojačali su napade u Gazi, prenio je AP.

Poslije upozorenja stanovnicima telefonskim pozivima avioni su bacili dvije bombe na kuću člana Islamskog džihada, sravnivši je sa zemljom i teško oštetivši okolne domove. Žene i djeca su pobjegli sa tog mjesta. U drugom napadu pogođen je cilj Islamskog džihada.

Ganc je takođe dao instrukcije za pomoć stanovnicima juga Izraela koji je na udaru raketiranja iz Gaze od sinoć, prenijeli su izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su danas i u gradu Modinu u centralnom Izraelu, okolnim mjestima i lučkom gradu Aškelonu, pošto se domet raketne vatre, kako se čini, proširio. Izvještaja o povredama i šteti nije bilo.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze kojim vlada islamski ekstremistički Hamas sapštilo je nešto ranije da je 11 ljudi ubijeno i 80 ranjeno u izraelskim napadina iz vazduha započetim juče.

Među žrtvama su petogodišnja djevojčica i komandir Islamskog džihada koji je bio zadužen za sjever pojasa Gaze Taisir al Džabari. On je poginuo u ciljanom napadu u petak.

Izraelska vojska je rekla da je komandir ubijen kada je postalo jasno da je neizbježan napad na Izrael koji je on organizovao. Takođe je navedeno da su ubijeni i drugi operativci Islamskog džihada u nizu izraelskih napada.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan kritikovao je bliskoistočnog izaslanika svjetske organizacije Tora Veneslanda pošto je izrazio zabrinutost zbog ubistva komandira Islamskog džihada.

"Dok Islamski džihad ispaljuje rakete na izraelske civile izaslanik UN izražava duboku zabrinutost za neutralizaciju teroriste koji stoji iza neizbježnog napada na Izraelce", objavio je Erdan na Tviteru.

Ambasador Izraela je postavio pitanje da li će izaslanik UN takođe izraziti zabrinutost za "neutralizaciju Ajmana al -Zavahirija", aludirajući na nedavno ubistvo lidere Al Kaide u napadu SAD.

Izraelska vojska je u međuvremenu nastavila racije na drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali i prošle noći uhapsila 19 Palestinaca povezanih s Islamskim džihadom.

Najnoviji sukob u Gazi započeo je poslije nekoliko dana napetosti i prijetnji Islamskog džihada zbog hapšenja jednog od lidera orgnizacije na Zapadnoj obali.

Bonus video: