Ambasada Kine: Objavljena bijela knjiga - oslanjanje na spoljne sile neće imati učinak za tajvanske separatiste

U knjizi se navodi da su "mirno ujedinjenje i "jedna zemlja, dva sistema" osnovni principi Kine za rješavanje tajvanskog pitanja, kao i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja

6952 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Amabasada Kine u Crnoj Gori saopštila je da su Kancelarija za Tajvan Državnog savjeta Narodne Republike Kine i Kancelarija za informisanje Državnog savjeta Narodne Republike Kine objavili danas bijelu knjigu pod naslovom "Pitanje Tajvana i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri".

Kako se dodaje u saopštenju na taj način Kina dodatno "potvrđuje činjenicu i status kvo da je Tajvan dio Kine".

"I pokazuje čvrstu volju i odlučnost Komunističke partije Kine i kineskog naroda u težnji ka ponovnom ujedinjenju domovine, te objašnjujući poziciju i politiku Komunističke partije Kine i kineske vlade u promociji ostvarenja ponovnog ujedinjenja domovine u novoj eri", navodi se u saopštenju.

U Bijeloj knjizi je precizirano kako je Tajvan pripadao Kini još od drevnih vremena, kao i da ta tvrdnja ima čvrstu osnovu u istoriji i jurisprudenciji.

"Oslanjanje na spoljne sile neće imati nikakav učinak za tajvanske separatiste, a korišćenje Tajvana protiv Kine osuđeno je na propast. Točak istorije se kotrlja ka nacionalnom ujedinjenju i neće ga zaustaviti nijedan pojedinac ili bilo koja sila", piše u Bijeloj knjizi.

U knjizi se navodi da su "mirno ujedinjenje i "jedna zemlja, dva sistema" osnovni principi Kine za rješavanje tajvanskog pitanja, kao i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja.

"Da bismo ostvarili mirno ujedinjenje, moramo priznati da Kina i Tajvan imaju svoje posebne društvene sisteme i ideologije. Princip 'jedna zemlja, dva sistema' najinkluzivnije je rješenje za ovaj problem. To je pristup koji je zasnovan na demokratskom principima, pokazuje dobru volju, traži mirno rješenje tajvanskog pitanja i donosi obostranu korist. Razlike u društvenom sistemu nisu ni prepreka ponovnom ujedinjenju niti opravdanje za secesionizam. Spremni smo da stvorimo ogroman prostor za mirno ponovno ujedinjenje, ali nećemo ostaviti prostora za separatističke aktivnosti u bilo kom obliku", navodi se između ostalog u Bijeloj knjizi.

Kao odgovor na nedavnu posjetu glavnom gradu Tajvana, Tajpeju, predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nensi Pelosi, Kina je ranije ovog mjeseca započela vojne vježbe oko Tajvana.

Tajvan je nakon toga takođe počeo vojne vježbe sa bojevom municijom, kao odgovor na vojne vježbe Kine.

Peking smatra da je Tajvan odmetnuta provincija i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Bonus video: