Bajden sljedeće sedmice potpisuje istorijski zakon o klimi

Predlog zakona nudi firmama i porodicama milijarde podsticaja za kupovinu električnih vozila i energetski efikasnih uređaja, kao i za podsticanje novih ulaganja u energiju vjetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije

14112 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je da će sljedeće sedmice potpisati zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom za borbu protiv klimatskih promjena u istoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o klimatskim promjenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a prije njega je to učinio i Senat.

Od planiranog iznosa, 370 milijardi dolara usmjeriće se na borbu protiv klimatskih promjena, što je dosad najizdašniji zakon o klimatskim promjenama koji je usvojio Kongres, prenosi Tanjug.

Predlog zakona nudi firmama i porodicama milijarde podsticaja za kupovinu električnih vozila i energetski efikasnih uređaja, kao i za podsticanje novih ulaganja u energiju vjetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

To bi pomoglo SAD-u da krenu na put ispunjavanja obećanja da će prepoloviti emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2030. godine ispod nivoa iz 2005.

Bonus video: