obilježavanja godišnjice nezavisnosti od britanske vladavine

Premijer Modi obećao da će Indiju učiniti razvijenom zemljom za 25 godina

Indija, sa oko 1,4 milijarde stanovnika, već je jedna od vodećih zemalja u oblasti informacionih tehnologija, farmacije, svemirske nauke i civilne nuklearne energije

4719 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Indije Narendra Modi obećao je danas da će energično raditi na pretvaranju Indije, pogođene siromaštvom, u razvijenu zemlju u narednih 25 godina.

Modi se obratio građanima povodom obilježavanja godišnjice nezavisnosti zemlje od britanske vladavine, javila je agencija AP.

Premijer je rekao da će Indija biti vođena idealima samopouzdanja i duhom međunarodnog partnerstva kako bi postigla dodatni napredak u nauci, tehnologiji i industriji i postigla bezbjednost u hrani i energiji.

Indija, sa oko 1,4 milijarde stanovnika, već je jedna od vodećih zemalja u oblasti informacionih tehnologija, farmacije, svemirske nauke i civilne nuklearne energije.

U svom 80-minutnom govoru, Modi nije pomenuo napete odnose Indije sa neposrednim susjedima Pakistanom i Kinom, niti bilo kakve korake ka poboljšanju tih veza.

modi
foto: Reuters

Indija 15. avgusta proslavlja dan sticanja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 1947. godine.

Nakon što je britanski parlament usvojio zakon o indijskoj nezavisnosti 1947. godine, sve je bilo spremno za nezavisnost Indije. U trenutku sticanja nezavisnosti, teritorija je podijeljena i tako su stvorene dvije suverene zemlje - Indija i Pakistan.

Pokret za nezavisnost koji je vodio Mahatma Gandi, čuven po svom nenasilnom otporu i građanskoj neposlušnosti, odigrao je ključnu ulogu u postizanju indijske nezavisnosti.

Praznik se proslavlja širom Indije - ceremonijama, paradama i kulturnim dešavanjima.