Talibani obilježavaju godinu na vlasti, kritike u vezi sa poštovanjem ljudskih prava, posebno prava žena

Talibanska vlada, koju čine samo muškarci, zabranila je većini tinejdžerki da pohađaju školu nakon šestog razreda, zabranila je ženama većinu državnih poslova i zabranila im da putuju dalje od 72 kilometra osim ako ih prati muški pratilac

8771 pregleda 2 komentar(a)
Talibani slave godinu vlasti, Foto: Reuters
Talibani slave godinu vlasti, Foto: Reuters

Talibani su u ponedjeljak širom Avganistana obilježili godinu otkako su ponovo preuzeli vlast od vlade koju su podržavale, tražeći međunarodno partnerstvo u uspostavljanju stabilnosti u zemlji koja je potresena godinama rata.

Borci pobunjeničke grupe koja je postala vladajuća izašli su na ulice u avganistanskim gradovima, uključujući prijestonicu Kabul, a na motociklima i vozilima su uzvikivali pobjedničke slogane. Mala grupa njih takođe je prošla pored bivše američke ambasade u Kabulu, podižući transparente, piše Glas Amerike.

Talibani su preuzeli vlast 15. avgusta 2021, nekoliko dana prije nego što su se američke i NATO trupe povukle iz Avganistana poslije skoro 20 godina.

"Želimo da iskoristimo ovu priliku da imamo dobre i snažne političke i ekonomske odnose sa svim zemljama regiona i svijeta", rekao je potpredsjednik talibanske vlade Abdul Gani Baradar u saopštenju.

"Stabilan i samodovoljan Avganistan je u interesu svih. Hajde da radimo zajedno na održavanju i jačanju ove stabilnosti", dodao je Baradar.

Talibanski lideri tokom obilježavanja godišnjice dolaska na vlast
Talibanski lideri tokom obilježavanja godišnjice dolaska na vlastfoto: Reuters

Ali Ujedinjene nacije i strane vlade, uključujući SAD, obnovile su svoje pozive talibanima da ispoštuju obaveze koje će spriječiti Avganistan da postane utočište za terorističke grupe, da upravljaju zemljom inkluzivno i poštuju ljudska prava, posebno prava žena na rad i da nastave obrazovanje.

"Međunarodna zajednica će nastaviti da očekuje da talibani ispune obaveze koje su dali avganistanskom narodu u ključnim oblastima", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs novinarima u Vašingtonu.

Međutim, Prajs je doveo u pitanje antiteroristička uvjeravanja islamističkih vladara data svijetu, pozivajući se na prošlomjesečno ubistvo odbjeglog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija u napadu američkog drona na njegovu sigurnu kuću u srcu Kabula.

"Pažljivo razmatramo implikacije toga, jer u smislu nesposobnosti ili nespremnosti Talibana da ispune obaveze koje su dali narodu Avganistana u pogledu prava žena i djevojaka, ovo je bila teška kršenje sporazuma između SAD i Talibana", rekao je Prajs.

Talibani su osudili napad, rekavši da nisu bili svjesni al-Zavahirijevog prisustva u Kabulu i obećali da će sprovesti "ozbiljnu" i "sveobuhvatnu" istragu o tom pitanju. Islamistička grupa je takođe osudila akciju SAD kao narušavanje suvereniteta avganistanske teritorije i međunarodnih zakona.

Talibanski ministar inostranih poslova Amir Kan Mutači rekao je na skupu u Kabulu u ponedjeljak da je njihova vlada odlučna da ne dozvoli bilo kojoj grupi da prijeti drugim zemljama, uključujući SAD, sa avganistanskog tla, rekavši da se takav incident nije dogodio otkako su se vratili na vlast prije godinu.

Prajs je odbacio medijske izvještaje da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena donijela odluku protiv puštanja bilo kog dijela stranih sredstava avganistanske centralne banke vrijedne oko sedam milijardi dolara koja se drže u Sjedinjenim Američkim Državama, kao "jednostavno pogrešne i netačne" .

Bajden je u februaru izdao uredbu koja ima za cilj da odmrzne polovinu od sedam milijardi dolara za humanitarnu pomoć u korist avganistanskog naroda. Ostatak bi bio zadržan zbog tekućih tužbi u vezi sa terorizmom pred američkim sudovima protiv Talibana.

"Naš fokus trenutno je na stalnim naporima da omogućimo da se 3,5 milijardi dolara u licenciranim rezervama avganistanske centralne banke koriste upravo za dobrobit avganistanskog naroda", rekao je Prajs.

On je napomenuo da SAD nastavljaju da angažuju tehnokrate avganistanske centralne banke oko mjera za unapređenje ekonomske makroekonomske stabilnosti zemlje.

"Zato sada gledamo na mehanizme koji bi mogli da se uspostave kako bi se obezbijedilo da ovih 3,5 milijardi dolara u očuvanoj imovini efikasno i efektivno dođu do naroda Avganistana na način koji ih ne čini zrelim za preusmjeravanje na terorističke grupe ili negdje drugdje".

Avganistanska centralna banka zahtijeva ta zamrznuta sredstva da stabilizuje lokalnu valutu, zaustavi rastuću inflaciju i podstakne aktivnosti vezane za trgovinu u zemlji.

Talibanska vlada, koju čine samo muškarci, zabranila je većini tinejdžerki da pohađaju školu nakon šestog razreda, zabranila je ženama većinu državnih poslova i zabranila im da putuju dalje od 72 kilometra osim ako ih prati muški pratilac. Tvrdolinijska grupa brani svoju politiku tvrdeći da je u skladu sa avganistanskom kulturom i šerijatom - islamskim zakonom.

Avganistan, Avganistan žene
foto: Shutterstock

Ograničenje pristupa žena poslu i obrazovanju spriječilo je svijet da prizna talibansku vladu.

Osim što su blokirali pristup Kabulu milijardama dolara u imovini avganistanske centralne banke na međunarodnom nivou, Vašington i druge zapadne prijestonice uvele su ekonomske sankcije i izolovale avganistanski bankarski sektor.

Mjere su gurnule zemlju u ekonomsku krizu i pogoršale ionako loše humanitarne uslove, a milioni Avganistanaca suočeni su sa akutnom glađu.

Prajs je u ponedjeljak napomenuo da SAD ostaju najveći pojedinačni donator humanitarne pomoći Avganistanu, obećavši više od 774 miliona dolara tokom prošle godine.

Prošlog petka, rekao je, Vašington je najavio dodatnih 150 miliona dolara finansiranja.

"Prije godinu smo rekli da se naša posvećenost narodu Avganistana... neće završiti odlaskom američkih vojnih snaga iz Avganistana. Uspjeli smo da to učinimo dobro", rekao je Prajs.

Bonus video: