većina bila nevakcinisana

U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo 157 djece

Vlada Zimbabvea objavila je da počinje kampanju masovne vakcinacije djece uzrasta od 6 mjeseci do 15 godina i da će angažovati vođe tradicionalnih zajednica i vjerske vođe da podrže akciju

5783 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U epidemiji malih boginja u Zimbabveu umrlo je 157 djece, od kojih je većina bila nevakcinisana zbog vjerskih uvjerenja njihovih porodica, saopštili su zvaničnici.

Epidemija morbila prvo je uočena u istočnoj provinciji Manikalend početkom aprila i od tada se proširila na sve djelove zemlje.

Prijavljeno je najmanje 2.056 oboljelih i gotovo svi smrtni slučajevi su nevakcinisana djeca, izjavila je ministarka informisanja Monika Mutsvangva.

Ona je rekla da se vlada Zimbabvea pozvala na zakon za reagovanje na prirodne katastrofe kako bi se izborila sa epidemijom.

Vlada Zimbabvea objavila je da počinje kampanju masovne vakcinacije djece uzrasta od 6 mjeseci do 15 godina i da će angažovati vođe tradicionalnih zajednica i vjerske vođe da podrže akciju.

U Zimbabveu je vakcinacija djece protiv malih boginja trajala čak i tokom vrhunca pandemije koronavirusa, ali su to ometale hrišćanske vjerske grupe koje se protive vakcinaciji.

One se protive savremenoj medicini i poručuju svojim vjernicima da za liječenje treba da se oslone na samoproglašene proroke.