mogao je onlajn da prati dešavanje iz svoje bolničke sobe

Književni svijet u Njujorku na javnom čitanju djela Salmana Ruždija

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja danas je čitalo djela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten

12908 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Anglosaksonski književni svijet, među kojima pisci Pol Oster i Gej Taliz, okupili su se danas u Njujorku na javnom čitanju djela Salmana Ruždija u znak podrške britanskom piscu indijskog porijekla koji je prošle nedjelje izboden nožem.

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja danas je čitalo djela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

Ruždi je 12. avgusta izboden nožem u vrat i stomak dok je držao predavanje u zapadnom dijelu države Njujork. Pisac je evakuisan helikopterom, bio je kratko vrijeme na respiratoru, operisan je i sada se njegovo stanje poboljšava.

Gej Taliz je čitao odlomak Ruždijevog romana "Zlatna kuća" dok je irski pisac Kolum Makan pročitao dio eseja "Van Kanzasa" koji je Rušdi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker.

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju i da živi pod policijskom zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao vjerski dekret (fatvu) kojim je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

foto: Reuters

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Ruždi je u svijet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Djeca ponoći", smještenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije. Napisao je oko 15 romana, nekoliko priča za mlade, kratkih priča i eseja.

Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) Amerikanac libanskog porekla. Ubrzo je uhapšen poslije napada, a nedavno se na sudu izjasnio da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.