Članice UN i dalje bez sporazuma o zaštiti otvorenog mora

Nekoliko velikih sporova ostaje da se prevaziđe kako bi se postigao ključni sporazum za okean koji je od ogromnog značaja za čovječanstvo

2138 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članice Ujedinjenih nacija (UN) poslije dvije nedjelje pregovora nisu uspjele da postignu sporazum o zaštiti otvorenog mora.

Poslije više od 15 godina neformalnih, a potom i formalnih diskusija propuštena je prilika za izradu obavezujućeg teksta koji ima za cilj da zaštiti područja koje pokriva skoro polovinu planete.

Nekoliko velikih sporova ostaje da se prevaziđe kako bi se postigao ovaj ključni sporazum za okean koji je od ogromnog značaja za čovječanstvo.

"Postigli smo odličan napredak, ali je potrebno još malo vremena da stignemo do cilja", rekla je predsjedavajuća konferenciji UN Rena Li.

Generalna skupština UN baviće se sada zahtjevom da se nastavi 5. sjednica na ovu temu, a datum tek treba da bude određen.

Sporazum se odnosi na otvoreno more koje počinje tamo gdje se završavaju ekonomske zone država, na maksimalno 200 nautičkih milja (370 kilometara) od obale, i koje nije pod jurisdikcijom nijedne zemlje.

Grinpis (Greenpeace) je u četvrtak optužio Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države i Kanadu da su doprinijele neuspjehu pregovora zbog "pohlepe" da zadrže ove resurse za sebe. Evropski pregovarač je odbacio ove tvrdnje.

Neki stručnjaci strahuju da će ovaj cilj biti nedostižan ako sporazum o otvorenom moru ne bude zaključen do kraja godine.

Pojedine delegacije se i dalje protive procesu stvaranja ovih zaštićenih područja, kao i metodama primjene obaveze studija uticaja na životnu sredinu.

"Kakva propuštena prilika…", navela je na Tviteru istraživač Klaudija Kremers, sa Instituta za održivi razvoj i međunarodne odnose, jedne od nekoliko nevladinih organizacija koje imaju mesto posmatrača u pregovorima.

Bonus video: