Američki ratni brodovi prolaze kroz Tajvanski moreuz

Kineska vojska saopštila je da nadgleda brodove američke mornarice koji plove kroz Tajvanski moreuz, održavajući visoku pripravnost i "spremni da poraze sve provokacije".

12972 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuz, rekla su tri američka zvaničnika za Rojters, što je prva takva operacija od pojačanih napetosti sa Kinom zbog posjeta predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Posljednjih godina su američki ratni brodovi, a povremeno i savezničkih zemalja poput Velike Britanije i Kanade, rutinski plovili kroz moreuz, izazivajući ljutnju Pekinga.

Kina je pokrenula vojne vježbe u blizini Tajvana nakon posjeta Pelosi početkom avgusta, a te vježbe su nastavljene.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj SAD da se miješa u unutrašnje stvari Kine.

Zvaničnici su, pod uslovom anonimnosti, u subotu rekli da krstarice američke mornarice sprovode operaciju koja je još u toku, prenosi N1.

Kineska vojska saopštila je danas da nadgleda brodove američke mornarice koji plove kroz Tajvanski moreuz, održavajući visoku pripravnost i "spremni da poraze sve provokacije".

Tajvanski moreuz često je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla u Tajvan 1949. godine, pošto je izgubila građanski rat sa komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Bonus video: