Rohani i Erdogan: Nećemo dozvoliti promjenu granica na Bliskom istoku

"Naša odlučnost po ovom pitanju je jasna. Što se nas tiče, taj referendum je nelegitiman. Nijedna zemlja osim Izraela ga ne priznaje, a nijedna odluka donijeta poslije razgovora s (izraelskom obavještajnom službom) Mosadom ne može da bude legalna", naveo je Erdogan
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2017. 15:13h

Predsjednik Irana Hasan Rohani i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavili su danas da neće dozvoliti promjenu granica na Bliskom istoku poslije nedavnog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana.

I Iran i Turska su se protivili referendumu Kurda u Iraku, održanom 23. septembra, i poslali su vojnike na svoje granice s iračkim Kurdistanom. Iračka vlada takođe je bila protiv tog glasanja.

"Nećemo prihvatiti mijenjanje granica u regionu. Turska, Iran i Irak nemaju drugi izbor nego da preduzmu ozbiljne i neophodne mjere za zaštitu svojih strateških ciljeva u regionu", rekao je Rohani na zajedničkoj konferenciji za medije s Erdoganom u Teheranu.

Erdogan je rekao da će "ovakav razvoj situacije izolovati kurdsku regionalnu vladu".

"Naša odlučnost po ovom pitanju je jasna. Što se nas tiče, taj referendum je nelegitiman. Nijedna zemlja osim Izraela ga ne priznaje, a nijedna odluka donijeta poslije razgovora s (izraelskom obavještajnom službom) Mosadom ne može da bude legalna", naveo je turski predsjednik.

On je dodao da će "od ovog trenutka biti preduzeti odlučniji koraci", ali to nije pojasnio.

Neobavezujući referendum iračkih Kurda, na kojem je više od 90 odsto izašlih glasalo za nezavisnost od Iraka, neće odmah dovesti do nezavisnosti te autonomne kurdske oblasti, čiji lideri navode da će koristiti to glasanje da izdejstvuju pregovore koji bi na kraju doveli do stvaranja njihove nezavisne države.

To je bio znak za uzbunu u Bagdadu, čija je vlada odlučna da spriječi razbijanje Iraka, kao i u Teheranu i Ankari, koji strahuju da će referendum iračkih Kurda podstaći slične ambicije kurdske populacije u njihovim državama.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, severu Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistan.

Bonus video: