Tajfun Hinamnor pogodio Kinu, Japan i Tajvan

Gradovi u istočnoj Kini obustavili su danas trajektni saobraćaj, dok su u Japanu otkazani avionski letovi i škole

3523 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradovi u istočnoj Kini obustavili su danas trajektni saobraćaj, dok su u Japanu otkazani avionski letovi i škole su zatvorene zbog tajfuna Hinamnor, najjače globalne oluje ove godine, pošto je oluja već pogodila Tajvan i Koreju uz jaku kišu.

U Šangaju je obustavljen trajektni saobraćaj i raspoređeno je više od 50 hiljada policajaca da pomognu u spasavanju i preusmjeravanju saobraćaja u bezbjedno područje, prenosi AP.

Prema prognozi, Hinamnor se postepeno pomjera ka sjeveru ka Istočnom kineskom moru sa maksimalnom brzinom od 175 kilometara na sat.

Naređene su evakuacije i obustava letova na japanskom južnom ostrvu Okinava.

Prema prognozi, moguće je da tajfun izazove poplave na Korejskom poluostrvu.

Kineski nacionalni meteorološki centar proglasio je žuti meteo alarm za tajfun za sjevernoistočnu provinciju Zejiang, Šangaj i Tajvan.

U Japanu, tajfun je pogodio Okinavu i obližnja ostrva sa jakim vjetrovima i kišom, preteći poplavama i obustavljajući više od 100 letova koji povezuju ostrva sa glavnim južnim ostrvom Kjušu.

Dvoje starijih ljudi je lakse povrijeđeno na Okinavi, javljaju mediji.

Na Tajvanu, više od 600 stanovnika u subotu je evakuisano u skloništa zbog jakog vetra i kiše.

Tajfun je na Tajvanu izazvao klizište u okrugu Miaoli, odnio više od sto stabala drveća, a više od 40 letova je otkazano, kao i trajektni saobraćaj.

Bonus video: