Sukob na Zapadnoj obali nakon rušenja stana: Izraelske snage ubile Palestinca

Izraelska vojska je navela da je srušila stan Raeda Hazema u gradu Dženinu. Hazem je ubio Izraelce u aprilu u baru u Tel Avivu

2195 pregleda 1 komentar(a)
Srušen stan Raeda Hazama u Dženinu, Foto: Reuters
Srušen stan Raeda Hazama u Dženinu, Foto: Reuters

Izraelske snage su danas ubile Palestinca u oružanom sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Nasilje je izbilo poslije rušenja stana Palestinca koji je ubio tri Izraelca.

Vojska je navela da je srušila stan Raeda Hazema u gradu Dženinu. Hazem je ubio Izraelce u aprilu u baru u Tel Avivu.

Tokom vojne operacije su izbili "nasilni nemiri, uključujući bacanje kamenica, zapaljivih bombi, eksploziva i pucanje u pravcu vojnika" i vojnici su uzvratili vatru, saopštila je vojska.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je ubijen 29-godišnjak i da je 16 osoba ranjeno u sukobu.

Palestinska novinska agencija Vafa identifikovala je ubijenog Muhameda Musu Sabaneha, ali nije odmah bilo jasno da li je on bio naoružan i umiješan u sukobe.

Izrael ruši kuće palestinskih napadača tvrdeći da takva praksa sprečava nove napade, a organizacije za ljudska prava smatraju da je to oblik kolektivnog kažnjavanja.

Izraelske snage već mjesecima skoro svakodnevno ulaze na Zapadnu obalu, poslije niza smrtonosnih napada na Izraelce u kjima je ubijeno 19 ljudi.

U jednom od tih napada, Hazem, čiji je dom jutros srušen, pucao je na prepun bar u Tel Avivu.

On je kasnije ubijen u razmjeni vatre s izraelskim bezbjednosnim snagama.

Desetine Palestinaca je ubijeno od početka ove godine, uključujući ekstremiste, ali su ubijeni i civili, među njima novinarka Al-Džazire.

Izrael kaže da racije imaju za clj da unište ekstremističke mreže posebno oko grada Dženina koji je postao uporište oružane borbe protiv izraelske okupacije.

Palestinci upozoravaju da se vojnim operacijama učvršćuje okupacija teritorija na kojoj oni planiraju osnivanje nezavisne države.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnom Jerusalimom i pojasom Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Bonus video: