Ruski gas preko Mongolije do Kine

Novi gasovod bi mogao da prenosi 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, malo manje od gasovoda Sjeverni tok 1

14096 pregleda 8 komentar(a)
Putin sa premijerom Mongolije juče u Vladivostoku, Foto: Rojters
Putin sa premijerom Mongolije juče u Vladivostoku, Foto: Rojters

Rusija je u pregovorima o novom infrastrukturnom projektu za isporuku gasa Kini preko Mongolije, rekao je juče predsjednik Vladimir Putin.

On je to izjavio na sastanku sa premijerom Mongolije Luvsanamsrai Ojun-Erdenom na ruskom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, istog dana kada je Putin zaprijetio da će prekinuti isporuku energenata ako Zapad ograničini cijenu ruske nafte i gasa, prenio je Rojters.

Ruski Gasprom godinama razmatra mogućnost velikog novog gasovoda - Snaga Sibira 2 - koji bi pumpao ruski gas preko Mongolije u Kinu.

Gasprom je saopštio da bi taj gasovod mogao da prenosi 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, malo manje od gasovoda Sjeverni tok 1 koji povezuje Rusiju sa Njemačkom ispod Baltičkog mora.

Postojeći gasovod Snaga Sibira, koji ide od Rusije do Kine, pokrenut je krajem 2019, sa godišnjim kapacitetom od 61 milijarde kubnih metara godišnje. Rojters piše da se očekuje da on postane glavni izvor prihoda Rusije tokom narednih godina dok Evropa pokušava da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Neposredno prije invazije Rusije na Ukrajinu, Putin je potpisao novi 30-godišnji ugovor o snabdijevanju Kine gasom. Rusija je 2021. izvezla 16,5 milijardi kubnih metara gasa u Kinu, navodi Rojters.

Prije nego što je pokrenut gasovod Snaga Sibira, skoro cijela ruska infrastruktura gasovoda bila je prilagođena isporuci zaliha Evropi, čineći okretanje ka istoku potencijalno skupim i dugotrajnim poduhvatom za Moskvu, ističe Rojters.

Putin je juče rekao i da je državna kopanija Rosnjeft postigla sporazum sa vladom Mongolije da proširi saradnju u oblasti isporuke naftnih derivata.

Bonus video: