Protest djevojčica u Avganistanu nakon što su talibanske vlasti ponovo zatvorile njihove srednje škole

"Đaci su protestovali mirno, ali su snage bezbjednosti ubrzo rastjerale skup", rekao je za AFP jedan stanovnik Gardeza koji je tražio da ostane neimenovan

6513 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnoge djevojčica sa istoka Avganistana oragnizovbale su protest, jer su talibanske vlasti ponovo zatvorile njihove srednje škole - i to samo nekoliko dana nakon što je nastava nastavljena.

Prošle sedmice pet državnih srednjih škola u istočnoj provinciji Paktija ponovo je pokrenulo nastavu nakon što su stotine devojčica i plemenskih vođa zahtijevali da se ponovo otvore. Ipak, kada su đaci u Gardezu (glavnom gradu provincije) došli ​​na nastavu obaviješteni su da moraju da se vrate kućama, rekli su aktivisti za ženska prava i stanovnici, a prenosi Agencija Frans pres.

"Za protest smo se odlučili kada devojčicama jutros nisu dozvolili da uđu u škole", rekla je aktivistkinja Jasmin, organizatorka skupa.

Obučene u školske uniforme djevojčice su marširale kroz centar Gardeza u znak protesta zbog zatvaranja.

Talibani su od povratka na vlast u avgustu prošle godine nametnuli oštra ograničenja za djevojke i žene kako bi se pridržavale svoje stroge vizije islama - čime su ih praktično istisnuli iz javnog života.

"Talibani nisu dozvolili nikome da snimi protest. Ustvari, razbili su mobilne telefone nekim demonstrantima", rekla je Jasmin u telefonskom razgovoru za AFP.

Protest su potvrdila i dvojica stanovnika grada.

"Đaci su protestovali mirno, ali su snage bezbjednosti ubrzo rastjerale skup", rekao je za AFP jedan stanovnik Gardeza koji je tražio da ostane neimenovan.

S druge strane, zvaničnici tvrde da je zabrana samo "tehničko pitanje" i da će nastava biti nastavljena kada se definiše nastavni plan i program zasnovan na islamskim pravilima.

Prema Unicefu, trenutno je za oko tri miliona djevojčica zabranjeno da dobijaju srednje obrazovanje u Avganistanu.

Bonus video: