Sastanak vjerskih lidera bez Kirila

Pojedinim visokim zvaničnicima u Vatikanu laknulo je što neće doći do susreta pape Franja i ruskog patrijarha

9280 pregleda 1 komentar(a)
Franjo i Kiril nakon sastanka u Havani 2016. godine, Foto: Rojters
Franjo i Kiril nakon sastanka u Havani 2016. godine, Foto: Rojters

Papa Franjo danas kreće u Kazahstan gdje će se održati sastanak svjetskih vjerskih lidera na kojem je upadljivo odusustvo ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila.

Očekivalo se da će Kiril prisustvovati Sedmom kongresu lidera svjetskih i tradicionalnih religija, a Franjo je u više navrata kazao da je spreman da razgovara sa njim.

Njihov susret na Kubi 2016. bio je prvi između jednog pape i ruskog pravoslavnog patrijarha od raskola 1054. godine kada je hrišćanstvo podijeljeno na istočni i zapadni ogranak.

Međutim, Ruska crkva je iznenada prošlog mjeseca objavila da Kiril neće prisustvovati sastanku u prijestonici Kazahstana, Nur Sultanu. Razlog odsustva nije naveden.

Pojedinim visokim vatikanskim zvaničnicima je laknulo što do susreta neće doći jer im se ne dopada kako bi javnosti izgledao susret pape sa glavnim pristalicom Vladimira Putina i invazije na Ukrajinu, kazao je upućeni izvor za Rojters.

Ukrajinski ambasador u Vatikanu, Andrej Kuraš, takođe je kazao da njegova vlada ne bi gledala pozitivno na sastanak pape i patrijarha, i da bi više voljeli da papa prvo posjeti Kijev.

Kiril je pružio punu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, koju smatra bedemom protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Njegov stav je izazvao spor sa Vatikanom i unutrašnje pobune koja je dovela do prekida veza pojedinih pravoslavnih crkvi sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Vatikan sa druge strane pokušava da popravi zategnute odnose sa Ukrajinom nakon što je papa naljutio Kijev prošlog mjeseca nazivajući rusku ultranacionalistkinju Dariju Duginu, ubijenu u eksploziji bombe u njenom automobilu, nevinom žrtvom rata.

Rojters navodi da će rat u Ukrajini baciti sjenku na sastanak vjerskih lidera, kojem bi trebalo da prisustvuje preko 100 delegacija iz oko 50 država. U nedjeljnoj misi, Franjo je put u Kazahstan nazvao “hodočašćem dijaloga i mira” i u sljedećoj rečenici pozvao na molitvu za ukrajinski narod.

Bonus video: