NAMJERAVAJU DA OSNUJU SVOJU DRŽAVU

Palestinska vlada u Gazi prvi put od 2014. godine

Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Njihova podjela bila je u poslijednje vrijeme jedna od glavnih prepreka mirovnom sporazumu
0 komentar(a)
Sjednica, Foto: Beta
Sjednica, Foto: Beta
Ažurirano: 03.10.2017. 09:49h

Palestinska vlada se danas sastala u pojasu Gaze, prvi put od 2014. godine, u očekivanju da se ostvari povratak međunarodno priznate Palestinske uprave na tu teritoriju koju kontroliše islamski ekstremistički Hamas.

Sjednicom vlade predsjedava palestinski premijer Rami Hamdalah koji predstavlja sekularni Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u pokušaju pomirenja s rivalskim Hamasom poslije deset godina pogubnih nesporazuma.

Hamdalah je u ponedjeljak doputovao sa Zapadne obale, gdje dominira Abasova partija, u pratnji desetina najviših zvaničnika, savjetnika i bezbjednjaka.

To je njegova prva posjeta od 2015, a cilj je da se pripremi teren za prenos odgovornosti, bar civilnih, sa Hamasa na Palestinsku upravu, navodi Frans pres.

Hamas je sredinom 2007. godine u Gazi pobijedio snage lojalne Fatahu. Svi pokušaji pomirenja od tada, uglavnom posredstvom Egipta, nisu urodili plodom. Međutim, okolnosti su se izmijenile jer je pojas Gaze osiromašio zbog blokade Egipta i Izraela, a nezaposlenost se povećala na skoro 50 procenata, navodi agencija AP.

Jedna od ključnih prepreka pred naporima za pomirenje su borci koje kontroliše Hamas, a ima ih oko 15.000 do 20.000, navodi američka agencija. Oni, kako se vjeruje, nemaju želju da se podrede Abasovoj komandi i odreknu borbe protiv Izraela protiv kojeg su triput ratovali.

Fatah, s druge strane, neće da dozvoli da situacija bude slična kao u Libanu gdje je ekstremistički Hezbolah najjači, a civilna vlada prividno upravlja.

Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Njihova podjela bila je u poslijednje vrijeme jedna od glavnih prepreka mirovnom sporazumu.

Izrael je osvojio te teritorije u Šestodnevnom ratu 1967. godine, ali se iz Gaze povukao 2005.

Hamas je sada ponudio da sve nadležnsti vlade povjeri Hamdalahu. Očekuje se da će njegovi ministri danas početi da preuzimaju vladina ministarstva, a u Kairu koji posreduju pomirenju, će se nastaviti pregovori o težim pitanjima u narednim nedjeljama.

Hamdalah je najavio da će prioritet biti rekonstrukcija Gaze koja se oporavlja od trećeg rata hamasovaca s Izraelom 2014. godine, koji je trajao 50 dana.

Hamas koji Izrael SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, raspustio je svoju vladu u sjenci u septembru, pošto su Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli ekonomski bojkot njegovog glavnog donatora - Katara.