Bajden razgovarao sa porodicama zatvorenih američkih državljana u Rusiji

"Nastavićemo da radimo sve što možemo, neumorno, svaki dan, kako bismo učinili sve da ih dovedemo kućama", rekla je portparolka novinarima

8770 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden razgovarao je sa porodicama dva američka državljana koji su pritvoreni u Rusiji i uvjerio ih da radi na njihovom oslobađanju.

Bajden je u Ovalnom kabinetu razgovarao sa Šereli Grajner, suprugom američke košarkašice Britni Grajner i Elizabet Vilan, sestrom bivšeg marinca Pola Vilana.

Bajden je održao odvojene sastanke sa njima kako bi ih uvjerio da su pritvorenici na vrhu prioriteta, rekla je pres sekretarica Bijele kuće Karin Žan-Pjer, prenio je Rojters.

"Nastavićemo da radimo sve što možemo, neumorno, svaki dan, kako bismo učinili sve da ih dovedemo kućama", rekla je portparolka novinarima.

Grajner, dvostruka osvajačica olimpijske zlatne medalje i zvezda ženske NBA lige, osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora u Rusiji zbog droge, što je Bajden nazvao "neprihvatljivim".

Vašington je ponudio da sa Rusijom razmijeni "trgovca oružjem" Viktora Bouta za Grajnerovu i Vilan, rekao je izvor upućen u situaciju za Rojters.

"Velika ponuda je na stolu i trebalo bi da je prihvate", rekla je Žan-Pjer.

Vilan, koji ima američke, britanske, kanadske i irske pasoše, osuđen je 2020. godine na 16 godina zatvora nakon optužbe za špijunažu, što je on negirao.

Bonus video: