Na snazi prekid vatre: Nije bilo većih incidenata između Kirgistana i Tadžikistana

Obje zemlje i dalje imaju ruske vojne baze

4126 pregleda 0 komentar(a)
detalj sa granice Kirgistana i Tadžikistana, Foto: Reuters
detalj sa granice Kirgistana i Tadžikistana, Foto: Reuters

Kirgistan i Tadžikistan objavili su u subotu, 17. septembra, da nije bilo većih incidenata tokom noći, što ukazuje da je prekid vatre dogovoren nakon intenzivnih borbi 16. septembra ostao na snazi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tadžikistanski graničari su u saopštenju od 17. septembra rekli da je situacija na granici između dvije zemlje "relativno stabilna". Međutim, dodaje se da "u nekim slučajevima prekid vatre krše kirgiski vojnici". Kirgistanski graničari rekli su da je jedno selo nakratko granatirano.

Dvije bivše sovjetske republike sukobile su se zbog graničnog spora ove sedmice.

Kirgistanska granična služba optužila je tadžikistanske snage da koriste tenkove, oklopne transportere i minobacače. Zauzvrat, Tadžikistan je optužio kirgistanske snage za bombardovanje vojne ispostave i sedam sela "teškim oružjem" u istoj oblasti.

Granična pitanja u centralnoj Aziji u velikoj mjeri potiču iz sovjetske ere kada je Moskva pokušala podijeliti region između etničkih grupa čija su naselja često bila smještena između mjesta drugih etničkih grupa.

Obje zemlje i dalje imaju ruske vojne baze, a Moskva je 16. septembra ponovo pozvala na prekid borbi.

Kirgistan, koji je 16. septembra prijavio 24 mrtvih i 87 ranjenih, rekao je da je jedno pogranično selo 17. septembra ranije pet minuta granatirano minobacačem nakon inače mirne noći.

Ministarstvo za vanredne situacije Kirgistana saopštilo je da je 136.000 ljudi evakuisano iz područja koje su zahvatile borbe.

Tadžikistanski graničari rekli su 16. septembra da je nekoliko tadžikistanskih sela pogođeno kirgiškim helikopterima i dronovima.

U saopštenju od 17. septembra, granična služba je rekla da Kirgistan nastavlja "raspoređivanje dodatnih vojnih snaga i sredstava na granici".

Bonus video: