Uhapšen potpredsjednik Ekvadora: Da li je uzimao mito ili mu je Lenjin "zabio nož u leđa"?

Nekadašnji nedodirljivi političari u Latinskoj Americi, uključujući i neke lidere Brazila i Perua, pod istragom su zbog navodnog uzimanja mita ili nelegalnog finansiranja kampanja od strane brazilskog konglomerata "Odebreht" (Odebrecht)
0 komentar(a)
Horhe Glas, Foto: Reuters
Horhe Glas, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2017. 06:38h

Potpredsjednik Ekvadora Horhe Glas uhapšen je zbog navodnog uzimanja mita od brazilskog građevinskog giganta umiješanog u regionalni skandal.

Policija je juče privela Glasa u rezidenciji u Gvajakilu, posle čega je kasnije avionom prebačen u protivor u glavni grad Kito.

Glas je uoči hapšenje rekao da se slučaj koji se vodi protiv njega zasniva na lažima i proceduralnim greškama. Njegove pristalice tvrde da je potpresjedniku "nož u leđa" zabio predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno.

Nekadašnji nedodirljivi političari u Latinskoj Americi, uključujući i neke lidere Brazila i Perua, pod istragom su zbog navodnog uzimanja mita ili nelegalnog finansiranja kampanja od strane brazilskog konglomerata "Odebreht" (Odebrecht).

Slučaj se zasniva na svjedočenjima bivših direktora Odebrehta i bivših zvaničnika vlada zemalja pod istragom.

Glas je osumnjičen da je upravljao mrežom političara i zvaničnika koji su primili 33 miliona dolara, koliko je građevinska firma priznala da je platila u zamjenu za ugovore.

Zbog skandala je Lenjin Moreno u avgustu potpredsjedniku sveo dužnosti na ceremonijalne, zbog čega ga je Glas optužio da je izdao nasljeđe bivšeg predsjednika Rafaela Koree.

Bonus video: