Bajden želi da podstakne reformu Savjeta bezbjednosti UN

"Još uvijek utvđujemo da li će to biti javno ili u razgovorima sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i drugima" izjavio je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven

3312 pregleda 1 komentar(a)
Bjaden, Foto: REUTERS
Bjaden, Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džozef Bajden želi da podstakne pitanje reforme Savjeta bezbjednosti u Generalnoj skupštini UN, izjavio je večeras američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Američki predsjednik će "ozbiljno govoriti o pitanju reforme Savjeta bezbjednosti u Njujorku", rekao je Saliven novinarima uoči Bajdenovog govora na generalnoj debati zasijedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Još uvijek utvđujemo da li će to biti javno ili u razgovorima sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i drugima", rekao je Saliven i dodao da je "veoma moguće" da Bajden javno govori o tome.

Pitanje reforme Savjeta bezbjednosti često se pojavi kada se desi međunarodna kriza, jer jedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) može da iskoristi svoje pravo veta i tako blokira usvajanje neke rezolucije.

Bonus video: