poruka iz resora vanjskih poslova

"Država Palestina će preduzeti sve dostupne mjere da Jerusalim i njegov status budu zaštićeni"

Poštovanje specijalnog statusa Jerusalima je sastavni dio univerzalno priznatih prava palestinskog naroda, uključujući pravo na samoopredjeljenje, u njegovom glavnom gradu, ističu iz ministarstva

2924 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Država Palestina će preduzeti sve dostupne pravne, diplomatske i političke mjere kako bi osigurala da Jerusalim i njegov status budu zaštićeni, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Države Palestine, o specijalnom statusu Jerusalima.

"Država Palestina ponovo potvrđuje da je poštovanje specijalnog statusa Jerusalima sastavni dio univerzalno priznatih prava palestinskog naroda, uključujući pravo na samoopredjeljenje, u njegovom glavnom gradu", naveli su iz ministarstva, kako je saopšteno iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Kazali su da je stav međunarodne zajednice o Jerusalimu jasan. "Izrael ne polaže pravo ili suverenitet nad Jerusalimom, uključujući okupirani Istočni Jerusalim, njegov Stari grad i sveta mjesta. Izreal, okupatorska sila, nema ovlašćenja da stupa u diplomatske odnose ili poziva države da otvore diplomatske kancelarije u bilo kojem dijelu Jerusalima."

Podsjećaju da su, od 1947. godine, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Generalna skupština UN konačno i autoritativno utvrdili međunarodno-pravni status Jerusalima, obaveze država da održe ovaj status i nezakonitost premještanja ambasada i diplomatskih kancelarija u Jerusalim.

"Sa svoje strane, Međunarodni krivični sud je ponovo potvrdio u svom savjetodavnom mišljenju stav o Zidu, i da je prisustvo Izreala u Jerusalimu prisustvo okupacione sile. Prisustvo Izraela kao okupatorske sile je utvrđena i neosporna pravna činjenica koja upućuje na pravne, političke i moralne obaveze svih država, posebno stalnih članica Savjeta bezbjednosti.

"Shodno tome, otvaranje ambasade u Jerusalimu ili uspostavljanje misije na temelju diplomatskih odnosa sa Izraelom u bilo kojem dijelu Jerusalima je de facto i de jure priznavanje nezakonitih radnjih Izraela koje su u toku.

"Takođe, otvaranje ambasade u Jerusalimu predstavlja saučesništvo u izraelskoj ilegalnoj aneksiji grada i nemilosrdnim pokušajima da potvrdi suverenitet, uključujući ratne zločine prisilnog raseljavanja, rušenja i kontrole nad svetim mjestima.

"S tim u vezi, Država Palestina potvrđuje da će preduzeti sve dostupne pravne, diplomatske i političke mjere kako bi osigurala da Jerusalim i njegov status budu zaštićeni", zaključuje se u saopštenju.