Kazahstanski predsjednik obećao da će zaštiti Ruse koji bježe od mobilizacije

"Mi treba da se pobrinemo za njih i da osiguramo da su bezbjedni", rekao je Tokajev koji je saveznik Moskve, ali se distancirao od Kremlja od početka ruske ofanzive u Ukrajini

6004 pregleda 0 komentar(a)
Tokajev, Foto: Shutterstock
Tokajev, Foto: Shutterstock

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žormart Tokajev dao je uvjerenje danas da će njegova zemlja zaštiti Ruse koji bježe u Kazahstan da bi izbjegli aktuelnu mobilizaciju u Rusiji.

"Posljednjih dana mnogo ljudi dolazi kod nas iz Rusije. Većina je primorana da ode zbog bezizlazne situacije", rekao je Tokajev.

"Mi treba da se pobrinemo za njih i da osiguramo da su bezbjedni", rekao je Tokajev koji je saveznik Moskve, ali se distancirao od Kremlja od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Kazahstanski predsjednik takođe je ponovo osudio sukob u Ukrajini i pozvao na poštovanje teritorijalnog integriteta u trenutku kada Rusija organizuje referendume u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Moskvi.

"Teritorijalni integritet države treba da bude neotuđiv, to je ključni princip", rekao je predsjednik.

"U našem bliskom susjedstvu u toku je veliki rat. Treba da se sjetimo toga misleći prije svega na svoju bezbjednost", dodao je Tokajev.

Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji Kazahstan, saveznik je Rusije i član ekonomske i carinske unije sa Rusijom, a takođe ima dobre odnose sa Zapadom i sa Kinom.

Ruska ofanziva u Ukrajini probudila je kod nekih u Kazahstanu strah da bi mogli takođe postati mete ruskih ambicija, posebno zbog duge granice sa Rusijom i velike ruske manjine.

Bonus video: