predsjednik naredio da im se pomogne

Oko 98 hiljada Rusa prešlo u Kazahstan od objavljivanja mobilizacije

Ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov naveo je da vlasti neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbjegnu mobilizaciju, ukoliko nijesu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična djela.

6101 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oko 98 hiljada Rusa prešlo je u Kazahstan u nedjelji otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da počinje djelimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su kazahstanski zvaničnici.

U međuvremenu, muškarci u Rusiji koji žele da izbjegnu da budu pozvani u rezervni sastav nastavljaju da bježe, kako avionom tako i kopnenim putem, najčešće u susjedne države, prenosi AP.

Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov naveo je da vlasti neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbjegnu mobilizaciju, ukoliko nijesu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična djela.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju “zbog trenutne beznadežne situacije”.

“Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbjednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mjere”, rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan održati razgovore sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

Oni koji imaju vize za Finsku ili Norvešku, takođe odlaze iz Rusije kopnenim putem. Avionske karte za odlazak u inostranstvo su planule, uprkos drmatično visokim cijenama.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da bi oko 300 hiljada ljudi sa prethodnim iskustvom u borbama ili drugom vrstom vojne službe trebalo da bude pozvano, ali iz različitih ruskih oblasti stižu izvještaji da regruteri skupljaju i one koji ne spadaju u te grupe.

To je podstaklo strahovanja od mnogo šire mobilizacije, zbog čega su gomile muškaraca svih uzrasta i porijekla pojurile na aerodrome i granične prelaze.