Kanada: Napadač izbo policajca i kamionom jurio prolaznike

Osumnjičeni, čiji identitet nije saopšten, je u pritvoru, a u njegovom automobilu je pronađena zastava Islamske države
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2017. 17:05h

Jedan policajac je izboden nakon što je udaren kolima i najmanje četvoro prolaznika ranjeno je kada se ka njima u prometnoj ulici zaletio kamion u kanadskom gradu Edmontonu, a kanadske vlasti saopštavaju da ova dva slučaja tretiraju i istražuju kao teroristički napad, prenosi CNN.

Osumnjičeni, čiji identitet nije saopšten, je u pritvoru, a u njegovom automobilu je pronađena zastava Islamske države, kazao je šef edmontonske policije Rod Neht u obraćanju medijima. Neht je rekao da vlasti smatraju da je napadač djelovao sam, ali ne odbacuju mogućnost da je u napad umiješano više osoba.

Prvi incident dogodio se u subotu veče oko 8:15 uveče, kada je vozač bijelog "ševroleta" velikom brzinom probio policijsku barikadu i udario policajca koji mu se našao na putu.

"Vozač je iskočio iz vozila, napao i ubo policajca više puta, a potom pobjegao," rekao je Neht, dodajući da policajac nije zadobio povrede opasne po život.

Oko ponoći, drugi policajac je zaustavio kamion i primijetio da je ime vozača slično vlasniku bijelog "ševroleta" koji se potom, bježeći od policije, velikom brzinom uputio ka prepunom centru grada.

"Tokom bjekstva, namjerno je pokušao da udari pješake na trotoaru," kazao je Neht. Šef policije je rekao da je makar četvoro prolaznika povrijeđeno.

Zbog velike brzine, kamion se konačno prevrnuo i tako okončao potjeru, u kojoj je napadač uhapšen.

"Kanadska vlada i narod Kanade su uz građane Edmontona nakon terorističkog napada u kojem je policijski službenik poslat u bolnicu i povrijeđeno više nedužnih ljudi koji su došli da bodre svoj voljeni klub i provedu noć u gradu," kazao je kanadski premijer Džastin Trudo u saopštenju.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti ekstremizmu da pusti korijene u našoj zajednici. Snaga kanadskog društva je u zajedništvu i različitostima i nećemo dozvoliti da nas podijele oni koji žele da siju strah," dodao je Trudo.

Galerija

Bonus video: