nasilje među rivalskim bandama

Najmanje 15 mrtvih u pobuni u zatvoru u Ekvadoru

Zatvor se nalazi na periferiji južnog grada Latakunga i sa oko 4.300 zatvorenika jedan je od najvećih u zemlji. Od februara 2021. u tom zatvoru je bilo sedam masakara među zatvorenicima u kojima je bilo više od 400 mrtvih

3577 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 15 zatvorenika je stradalo, a 21 je povrijeđen u pobuni u jednom od najvećih zatvora u Ekvadoru gdje je u ponovljenom nasilju među rivalskim bandama već ubijeno više ljudi, javile su vlasti.

"Prema preliminarnim informacijama 21 osoba je povrijeđena, a 15 je stradalo u sukobu među zatvorenicima", navodi se u saopštenju Ekvadorske zatvorske uprave (SNAI).

Uprava je navela da taktičke jedinice nastavljaju operacije za vraćanje kontrole nad zatvorom, a da im spolja pružaju podršku oružane snage.

Zatvor se nalazi na periferiji južnog grada Latakunga i sa oko 4.300 zatvorenika jedan je od najvećih u zemlji. Od februara 2021. u tom zatvoru je bilo sedam masakara među zatvorenicima u kojima je bilo više od 400 mrtvih.

Prema jučerašnjim snimcima televizija mogu da se vide zatvorenici kako se penju po krovovima dok se čuju detonacije.

Zvaničnik uprave Horhe Flores rekao je novinarima ranije da je prema preliminarnim saznanjima građanin Leandro Norero među žrtvama.

Norero, nazvan "El Patron" uhapšen u maju zbog pranja novca, trgovine drogom postao je jedan od šefova među zatvorenicima.

Vlasti do sada nisu uspjele da obuzdaju nasilje u tom zatvoru, u kojem se često koristi hladno oružje i koje je obilježeno odsijecanjima glave i drugim varvarskim djelovanjem.

Prema zvaničnim procjenama u prenaseljenim zatvorima u zemlji nalazi se oko 35.000 zatvorenika od kojih su mnogi članovi bandi vezanih za trgovinu drogom. Ekvador je u 2021. godini zaplijenio rekordnih 310 tona droge, uglavnom kokaina.

Ekvador se graniči sa Kolumbijom i Peruom, najvećim proizvođačima kokaina na svijetu, i iz te zemlje šalje se droga uglavnom ka SAD i Evropi.

Prošle godine je u zemlji od 17,7 miliona stanovnika zabilježena stopa od 14 ubistava na 100.000 stanovnika, gotovo duplo više nego 2020. godine.