više od 1.000 vojnika

NATO aktivirao novu borbenu grupu u Bugarskoj

Komanda je povjerena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i SAD, Bugarska i Albanija

2397 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO je ovog mjeseca aktivirao u Bugarskoj novu multinacionalnu borbenu grupu jačine više od 1.000 vojnika, što se povezuje sa jačanjem istočnog krila Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe za jačanje istočnog krila NATO nakon početka rata u Ukrajini.

Komanda je povjerena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i SAD, Bugarska i Albanija.

Rad na uspostavljanju borbene grupe počeo je u martu, kada su članice Alijanse odlučile da formiraju četiri nove borbene grupe u okviru Pojačane borbene budnosti NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Vodeća i brojčano najmoćnija nacija biće Italija, čiji su pripadnici 31. jula krenuli sa logističkim dijelom kontigenta iz luke Bari ka Bugarskoj.

"Italijanski vojnici pripadaju 82. pješadijskom puku italijanske vojske, opremljeni borbenim vozilima pješadije Freća, sa topovima kalibra 25 milimetara i verzijama vozila sa minobacačima kalibra 120 milimetara i protivoklopnim raketama Spajk. Amerikanci će od naoružanja koristiti oklopna vozila Strajker, a u okviru jedne čete nalaze se modeli sa mitraljezima Brauning 12,7 mm i nosačima minobacača", navodi se u tekstu.

Bugarska koristi oklopna vozila guseničare MT-LB sa teškim mitraljezima i tenkove T-72 sovjetske proizvodnje.

Za sada nije saopšteno koje će jedinice i naoružanje doći iz Oružanih snaga Albanije.

Otvorena je mogućnost da se borbenoj grupi pridruži još neka od zemalja članica NATO-a.

Prethodno je još 2014. uspostavljeno Istureno borbeno prisustvo NATO sa četiri borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.