Majka djevojčice u Iranu tvrdi da je ubijena tokom demonstracija

Pokušaj države da tu smrt prikaže kao nesreću, mogao bi da ukaže na zabrinutost da bi taj slučaj mogao dodatno podstaći gnjev protiv islamske vlasti

4018 pregleda 0 komentar(a)
Sa ulica Teherana, Foto: Reuters
Sa ulica Teherana, Foto: Reuters

Majka 16-godišnje iranske djevojčice Nike Šakarami osporila je zvanične tvrdnje da je njena ćerka poginula tako što je pala sa visoke zgrade i tvrdi da je ubijena udarcima u glavu tokom gušenja protesta koji je izbio protiv nošenja hidžaba.

Nasrin Šakarami je rekla i da su vlasti devet dana držale u tajnosti smrt njene ćerke Nike, a zatim su preuzele njeno tijelo iz mrtvačnice da bi je sahranile u udaljenom području, protiv želje porodice.

Šakarami je objasnila da je forenzički izvještaj pokazao da je Nika umrla od udaraca u glavu. Nika na tijelu nije imala povrede, ali su joj polomljeni neki zubi, kosti na licu i dio lobanje, rekla je ona.

Ove nedjelje je šef iranske policije, general Hosein Aštari, tvrdio da je djevojkica umrla od "pada sa sprata visoke zgrade u vreme održavanja skupa" demonstranata.

Pokušaj države da tu smrt prikaže kao nesreću, mogao bi da ukaže na zabrinutost da bi taj slučaj mogao dodatno podstaći gnjev protiv islamske vlasti.

Nika Šakarami je postala najnoviji simbol protesta koji predstavljaju najveću prijetnju iranskoj vlasti.

Protesti, koji u subotu ulaze u četvrtu nedjelju, izazvani su smrću 22-godišnje Mahse Amini koja je pritvorena zbog navodnog kršenja strogog islamskog kodeksa oblačenja.

Protesti su se brzo proširili širom Irana i naišli na oštre udare vlasti, uz premlaćivanje, hapšenje i ubistvo demonstranata, kao i prekide interneta.

Grupe za ljudska prava procjenjuju da su u protekle tri nedjelje ubijene desetine demonstranata.

Protestnih i skupova solidarnosti bilo je i širom svijeta, čak i u zemljama gdje je islam vladajuća religija.

Bonus video: