Dvoje demonstranata ubijeno tokom protesta u Iranu koji ulaze u četvrtu nedjelju

Protesti su izbili 17. septembra, nakon sahrane 22-godišnje Mahse Amini, Kurdkinje koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral

2787 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demonstracije protiv vlasti izbile i su danas na nekoliko lokacija širom Irana dok su najmanje dvije osobe poginule u najdužim protestima koji ulaze u četvrtu nedjelju.

Učesnici marša uzvikivali su antivladine slogane i mahali maramama u znak odbacivanja prinudnih vjerskih pravila oblačenja.

U nekim oblastima, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na komercijalni štrajk ili da zaštite svoju robu štete.

Protesti su izbili 17. septembra, nakon sahrane 22-godišnje Mahse Amini, Kurdkinje koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral.

Amini je privedena zbog navodnog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja za žene.

Od tada su se protesti proširili širom zemlje i ispraćeni žestokim obračunima, u kojima je, kako se procjenjuje, ubijeno na desetine, a stotine uhapšeno.

U gradu Sanandaj u sjevernom regionu gdje je većinsko stanovništvo kurdsko, jedan muškarac je ubijen i danas dok je vozio automobil glavnim putem, saopštili su monitori za ljudska prava.

Kurdistanska mreža za ljudska prava sa sjedištem u Francuskoj i Organizacija za ljudska prava Hengav saopštile su da je muškarac upucan nakon što je trubio bezbjednosnim snagama stacioniranim na ulici.

Drugi demonstrant je ubijen nakon što su snage bezbjednosti ispalile hice kako bi rastjerale masu u gradu, a 10 demonstranata je ranjeno, saopštili su oni.

Bonus video: