Djevojčica prespavala masakr u vrtiću

Trogodišnja Pavinat Supolvong je jedino dijete koje je prošlo bez povrede kada je bivši policajac upao u obdanište i počeo da ubija

12345 pregleda 3 komentar(a)
Pavinat Supolvong sa majkom tokom porodičnog skupa u Utai Savanu, Foto: Rojters
Pavinat Supolvong sa majkom tokom porodičnog skupa u Utai Savanu, Foto: Rojters

Trogodišnja djevojčica, koja je uspjela da preživi prošlonedjeljni masakr u obdaništu na sjeverozapadu Tajlanda, prespavala je užas ispod ćebeta u uglu učionice.

Pavinat Supolvong, sa nadimkom Ejmi, obično ima lagan san, ali je u vrijeme popodnevne dremke u četvrtak kada je ubica upao u obdanište i počeo da ubija 22 djece Ejmi brzo zaspala sa ćebetom preko lica, kazali su njeni roditelji.

Izgleda da joj je to spasilo život, navodi agencija Rojters.

Ona je jedino dijete koje je uspjelo da prođe bez ogrebotine nakon što je bivši policajac Panja Kamrab ubio 30 osoba, većinom djecu u vrtuću tokom ubilačkog pohoda u gradu Utai Savan.

”Ja sam u šoku”, kazala je Ejmina majka, Panompai Sihong. “Žao mi je drugih porodica... drago mi je što je moje dijete preživjelo. Imam pomiješana osjećanja između tuge i zahvalnosti”.

Molitva za djecu stradalu u vrtiću
Molitva za djecu stradalu u vrtiću foto: REUTERS

Juče, u porodičnu kolibu došli su brojni rođaci i susjedi sa tanjirima punim ribe i salate od papaje.

Posmatrali su Ejmi dok se ona igrala u dvorištu u cvjetnoj haljini sa amajlijom vezanom oko vrata, između zbunjenosti i isprekidanih osmijeha zbog tolike iznenadne pažnju.

Ejmini roditelji kažu da djeluje da se ona ne sjeća tragedije. Neko ju je našao u uglu učionice nakon što je ubica otišao, i iznio ju iz učionice pokrivši joj glavu ćebetom tako da nije vidjela tijela druge djece.

Od ukupno 22 dvoje djece koja su ubijena nožem, njih jedanaestoro je ubijeno u učionici gdje je ona spavala, saopštila je policija. Dvoje djece je u bolnici sa teškim povredama glave, navodi Rojters.

U nedjelju popodne porodica je sjela u krug dok je vjerski lider čitao iz knjige molitvi na sanskritu, sprovodeći budističku ceremoniju za djecu koja prolaze kroz teška iskustva.

Ejmi je strpljivo sjedjela u krilu svoje majke, gledajući stidljivo i igrajući se sa dvije svijeće.

Rođaci su je posipali rižom iz srebrne posude i uzvikivali želje za lijepu budućnost.

Oko Ejminih malih zglobova vezali su brojne bijele niti za sreću, štipajući je za obraze i šapućući blagoslove.

Tajland
foto: REUTERS

Bio je to rijedak trenutak radosti u gradu koji je uronjen u tugu.

Pored masakra u vrtiću, Panja je zabio svoj kamionet u prolaznika na ulici u pucao na susjede. Na kraju, ubio je ženu sa kojom je živio, njenog sina i sebe.

U zajednici gdje se svi poznaju rijetki su oni koje ova tragedija nije pogodila.

Od zore u nedjelju, porodice žrtava su se okupljale u hramovima gdje su se u kovčezima nalazila tijela stradalih. Oni su donijeli darove za duše mrtvih, u skladu sa lokalnom tradicijom, uključujući hranu, mlijeko i igračke.

Kasnije tokom dana pratili su budističku ceremoniju u obdaništu, gdje su ožalošćeni ostavili cvijeće i poklone.

U domu Ejmi, njena majka kaže da vjeruje da su duhovi zaštitili njenu malu djevojčicu.

”Moja kćerka nema dubok san”, kazala je Panompai. “Vjerujem da su joj sigurno neki duhovi pokrili oči i uši. Imamo različita uvjerenja, ali ja vjerujem da mi je to zaštitilo dijete”.

Drugi rođak kazao je za lokalne medije da je to što je Ejmi preživjela “čudo”.

Međutim porodica je morala da joj saopšti da su njena voljena najbolja drugarica, dvogodišnja Tečin, i njena učiteljica mrtve. “Pitala je baku. Zašto ne uzmete Tečin iz škole”, kazala je Panompai.

Još uvijek ne zna pune razmjere tragedije koju je preživjela.

Bonus video: