MMF i SB: Rastući rizik od globalne recesije, inflacija ostaje stalni problem nakon ruske invazije na Ukrajinu

Generalna direktorica MMF Kristalina Georgijeva je rekla da MMF vidi značajan problem u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast

4246 pregleda 3 komentar(a)
Malpas i Georgijeva, Foto: Screenshot/Youtube
Malpas i Georgijeva, Foto: Screenshot/Youtube

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i predsjednik Svjetske banke (SB) Dejvid Malpas upozorili su na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Postoji rizik i stvarna opasnost od svjetske recesije naredne godine", rekao je Malpas u dijalogu sa Georgijevom na početku Godišnje skupštine te dvije međunarodne finansijske institucije.

On je naveo da se razvojni napori širom svijeta suočavaju s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju, prenosi Tanjug.

Georgijeva je rekla da MMF vidi značajan problem u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rastuće potrošačke cijene u zemljama širom svijeta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće "kao voz koji se otrgao kontroli".

Georgijeva je ocijenila i da Zajednički okvir Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G7) za restrukturu dugova siromašnih zemalja sporo postaje operativan, ali da je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

Georgijeva je kazala da se nada da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kako je rekla, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

Bonus video: