Amnesti: Najmanje 23 djece ubijeno u Iranu tokom protesta zbog smrti Mahse Amini

Većinu ubijenih ubile su bezbjednosne snage, dok su njih četvoro, tri djevojčice i dječak, pretučeni na smrt

4046 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Teheranu, glavnom gradu Irana, povodom smrti Mahse Amini, Foto: Reuters
Sa protesta u Teheranu, glavnom gradu Irana, povodom smrti Mahse Amini, Foto: Reuters

Najmanje 23 djece nalazi se među stotinama ljudi ubijenih u Iranu u protestima izazvanim nakon što je prošlog mjeseca u pritvoru moralne policije umrla Mahsa Amini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Protivzakonita ubistva iranskih snaga najmanje 23 djece bacaju daljnje svjetlo na smrtonosnu odlučnost vlasti da slome raširene, tekuće proteste podstaknute smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru i koji su porasli u ono za što mnogi u Iranu kažu da je širi ustanak protiv kadra islamske republike", rečeno je iz Amnesti internešnala u izjavi objavljenoj 14. oktobra.

Dvadeset i troje djece nalaze se među najmanje 201 osobom za koje se procjenjuje da su ubijene tokom širom zemlje.

U saopštenju Amnesti navodi imena i okolnosti u vezi s ubistvom 23 djece tokom deset dana protesta prošlog mjeseca.

Među žrtvama je 20 dječaka u dobi između 11 i 17 godina i tri djevojčice, od kojih su dvije imale 16, a jedna 17 godina.

Većinu ubijenih ubile su bezbjednosne snage, dok su njih četvoro, tri djevojčice i dječak, pretučeni na smrt.

Deset žrtava pripadalo je iranskoj manjini Baluh i ubile su ih bezbjednosne snage 30. septembra, najsmrtonosnijeg dana gušenja protesta, u Zahedanu, u pokrajini Sistan-Balučistan, rečeno je iz Amnestija.

"Iranske bezbjednosne snage ubile su najmanje dvije desetine djece u pokušaju da slome duh otpora među hrabrom omladinom u zemlji", rekla je Heba Morajef iz Amnestija.

"Države članice koje učestvuju u Savjetu UN za ljudska prava trebale bi hitno održati posebnu sjednicu i usvojiti rezoluciju za uspostavlanje međunarodnog nezavisnog mehanizma istrage i odgovornosti za Iran", dodala je Morajef.

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu, UNICEF, rekla je 10. oktobra da su "krajnje zabrinuti” zbog izvještaja o "ubijanju, ranjavanju i pritvaranju djece i adolescenata" u Iranu.

Bonus video: