Američki državni sekretar u posjeti Kini

Kako navodi Bela kuća, angažman predsjednika SAD će ojačati međunarodnu rješenost za suprotstavljanje prijetnjama Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Reks Tilerson Lu Kang, Foto: Reuters
Reks Tilerson Lu Kang, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2017. 07:38h

Državni sekretar SAD Reks Tilerson boravi u Kini gdje će sa kineskim zvaničnicima razgovarati o trgovini, prijetnji Sjeverne Koreje i pripremama za posjetu američkog predsjednika u novembru.

Tilerson je u drugoj posjeti drugoj ekonomiji svjeta i američkom glavnom rivalu za uticaj u Aziji, ali i u čitavom svetu, ocjenjuje agencija AP.

Zvaničnik SAD će se sastati sa kineskim predsjednikom Si Đipingom i šefom kineske diplomatije Vangom Jijem.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je da će se razgovarati o poboljšanju bilateralnih odnosa, posjeti američkog predsjednika Kini i drugim temama.

Predsjednik SAD Donald Tramp učestvovaće u novembru na više regionalnih skupova u Aziji, potvrdila je Bijela kuća.

Tramp će tokom azijske turneje posjetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju, Vijetnam, Filipine i američku saveznu državu Havaje.

Kako navodi Bela kuća, angažman predsjednika SAD će ojačati međunarodnu rješenost za suprotstavljanje prijetnjama Sjeverne Koreje.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho rekao je da je Tramp "objavio rat njegovoj zemlji", kao i da će Pjongjang preuzeti kontramjere, uključujući i obaranje američkih strateških bombardera u regionu.

Bonus video: