SAD i Meksiko traže podršku UN: Formirati misiju za uspostavljanje reda na Haitiju

Haiti je paralizovan usljed problema sa nestašicom osnovnih dobara, eskalacije nasilja lokalnih bandi i izbijanja kolere zbog nedostatka pijaće vode

2366 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protesta na Haitiju, Foto: Reuters
Detalj sa protesta na Haitiju, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Meksiko zatražile su podršku Ujedinjenih nacija(UN) kako bi bila formirana bezbjednosna misija za uspostavljanje reda na Haitiju, zbog pogoršane humanitarne krize izazvane nizom problema u toj državi.

Haiti je paralizovan usljed problema sa nestašicom osnovnih dobara, eskalacije nasilja lokalnih bandi i izbijanja kolere zbog nedostatka pijaće vode.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije predložio slanje "snaga za brzu akciju", prenio je Rojters.

Predstavnica SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, rekla je u ponedjeljak, tokom sastanka Savjeta bezbednosti, da će Vašington predložiti "misiju koju će voditi zemlja sa velikim i neophodnim iskustvom za rješavanje križnih situacija".

"Savjet bezbjednosti UN odvojeno razmatra režim sankcije koji bi obuhvatio zamrzavanje imovine, zabrane putovanja i embarga na oružje svima koji ugrožavaju mir na Haitiju", navodi se u nacrtu rezolucije.

Američki poslanici predstavili su juče nacrt zakona o istraživanju i kažnjavanju svih političkih elita koje su u dosluhu sa bandama.

Predstavnici Rusije i Kine u UN napominju da su se neki haićanski lideri otvoreno protivili ideji o stranoj intervenciji.

"Da li će slanje takvih brzih snaga na Haitiju dobiti razumijevanje, podršku i saradnju na Haitiju", upitao je predstavnik Kine.

Upozorava da bi se takva misija mogla suočiti sa otporom lokalnog stanovništva ili bi čak izazvala nasilnu konfrontaciju.

Bonus video: