Rast dolara izaziva bol širom svijeta

Skok vrijednosti američke valute, koji je rezultat poteza koje su Federalne rezerve preduzele u borbi protiv inflacije u SAD, doveo je do devalvacije lokalnih valuta i pogoršao ionako lošu globalnu ekonomsku situaciju

12355 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Troškovi života u Kairu su toliko skočili da je radnik obezbjeđenja Mustafa Gramal morao da pošalje suprugu i jednogodišnju kćerku kod svojih roditelja na selo, 70 milja južno od egipatske prijestonice, kako bi uštedio novac.

Gamal, 28, je ostao da radi dva posla, dijeli stan sa drugim mladim ljudima, a kako bi uštedio iz ishrane je izbacio meso. "Cijene svega su se udvostručile", kazao je on. "Nije bilo drugog načina".

Znak koji pokazuje kurs između američkog dolara i argentinskog pezosa u Buenos Ajresu
Znak koji pokazuje kurs između američkog dolara i argentinskog pezosa u Buenos Ajresufoto: Beta/AP

Ljudi širom svijeta dijele pate na sličan način, piše agencija Asošijetid pres i navodi primjere trgovca auto-djelovima u Najrobiju, prodavca dječje odjeće u Istanbulu i uvoznika vina u Mančesteru u Engleskoj. Zbog skoka vrijednosti dolara lokalne valute su slabije, što je doprinijelo vrtoglavom rastu cijena svakodnevnih namirnica i usluga. Ovo pogoršava finansijske nevolje u trenutku kada se porodice već suočavaju sa prehrambenom i energetskom krzom povezanim sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Snažan dolar pogoršava ionako lošu situaciju u ostatku svijeta", kazao je za AP Esvar Prasad, profesor trgovinske politike na Kornel univerzitetu. Mnogi ekonomisti strahuju da oštar rast dolara povećava vjerovatnoću da naredne godine dođe do globalne recesije.

Vrijednost dolara je ove godine porasla 18 odsto, a prošlog mjeseca je dostigla rekord u zadnjih 20 godina, prema referentnom indeksu američkih dolara ICE.

Razlozi rasta vrijednosti dolara nijesu misterija, navodi američka agencija. U borbi protiv rasta inflacije u SAD, Federalne rezerve su ove godine pet puta podigle svoju referentnu kratkoročnu kamatnu stopu i nagovijestile da će vjerovatno biti novog rasta. To je dovelo do većih kamatnih stopa za široki spektar amerčkih državnih i korporativnih obveznica, privlačeći investitore i podstičući rast američke valute.

Većina ostalih valuta su mnogo slabije, naročito one u siromašnim zemljama ističe AP. Indijska rupija je pala skoro 10 odsto u odnosu na dolar, egipatska funta 20 odsto, a turska lira nevjerovatnih 28 procenata.

Čelal Kaleli sa mušterijama u svojoj radnji u trgovačkoj četvrti Istanbula
Čelal Kaleli sa mušterijama u svojoj radnji u trgovačkoj četvrti Istanbula foto: Beta/AP

Čelal Kaleli, 60, prodaje odjeću za bebe u Istanbulu. Pošto kupuje uvozne proizvode u dolarima on je prinuđen da podigne cijene za turske mušterije koje jedva uspijevaju da plate devalviranom lokalnom valutom. "Čekamo novu godinu", kazao je on. "Tada ćemo pregledati finansije i u skladu sa tim ćemo praviti rezove. To je jedino što možemo".

Američka agencija ističe da ni bogate zemlje nijesu imune. U Evropi, koja već ide ka recesiji usljed rasta cijena energenata, jedan euro prvi put u zadnjih 20 godina vrijedi manje od jednog dolara, a vrijednost britanske funte je pala za 18 procenata u odnosu na prošlu godinu.

U drugačijim okolnostima države bi mogle imati neku korist od pada valuta jer bi to njihove proizvode učinilo jeftinijim i konkurentnijim na tržištu. Međutim, u ovom trenutku svaka dobit od većeg izvoza je prigušena jer ekonomski rast posrće skoro svuda.

Rast dolara izaziva probleme u inostranstvu na niz načina. Uvoz je skuplji za druge zemlje, što pojačava postojeći stisak inflacije. Kompanije, potrošači i vlade koji su se zadužili u dolarima su pod pojačanim pritiskom. Centralne banke u drugim zemljama su primorane da povećavaju kamatne stope kako bi pokušali da osnaže svoje valute i spriječe odliv novca preko granica. Međutim te visoke stope takođe slabe ekonomski rast i podstiču nezaposlenost.

Zaposleni u prodavnici rezervnih djelova za automobile u Najrobiju
Zaposleni u prodavnici rezervnih djelova za automobile u Najrobijufoto: REUTERS

U jednoj od četvrti Najrobija poznatoj po popravci automobila i prodaji auto-djelova posao ide loše, a mušterije su nezadovoljne. Sa padom vrijednosti kenijskog šilinga od šest odsto ove godine, cijena goriva i uvoznih rezervnih djelova je toliko skočila da se pojedini građani odriču automobila i okreću javnom prevozu. "Ovo je najgore", kazao je Majkl Gači, menadžer u radnji za prodaju autodjelova. "Mušterije se puno žale".

Kretanje valuta je više puta u prošlosti ranije izazvalo ekonomski bol širom sveta, navodi AP i podsjeća da su tokom azijske finansijske krize 1990-ih indonežanske kompanije koje su se za vrijeme ekonomskog buma zaduživale u dolarima bile zbrisane kada je indonežanska rupija pala u odnosu na dolar. Nekoliko godina ranije, pad vrijednosti pezosa je izazvao sličnu situaciju za meksička preduzeća i potrošače.

Međutim rast vrijednosti dolara 2022. godine izaziva bol na jedinstven način doprinoseći globalnom inflacionom pritisku u vrijeme kada cijene već vrtoglavo skaču.

Poremećaji na poljoprivrednom i energetskom tržištu, izazvani ratom u Ukrajini, pojačali su probleme u snabdijevanju proizašle iz recesije i oporavka od pandemije kovida-19.

Kingslend drinks, jedna od najvećih britanskih kompanija za flaširanje vina, već je pod pritiskom usljed visokih troškova kontejnera, flaša, čepova i energenata. Sada su usljed rasta vrijednosti dolara skočile cijene vina koje kupuje od vinograda u SAD - pa čak i u Čileu i Argentini, koji se kao mnoge zemlje oslanjaju na dolar u globalnoj trgovini.

Kingsland je nadoknadio neke od svojih valutnih troškova sklapanjem ugovora o kupovini dolara po fiksnoj ceni. Ali u nekom trenutku, "te ograde će nestati i odraziće se realnost slabijeg sterlinga u odnosu na američki dolar", rekao je Ed Bejker, generalni direktor kompanije.

To u prevodu znači da će kupci uskoro morati da plaćaju više za vino.

Bonus video: