Dvije Koreje razmijenile hice upozorenja u blizini morske granice

"Još jednom pozivamo Sjevernu Koreju da odmah prekine provokacije i optužbe koje štete miru i stabilnosti Korejskog poluostrva, kao i međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Vojske Južne Koreje

8340 pregleda 0 komentar(a)
Sa nedavnih zajedničkih vojni vježbi Južne Koreje i SAD, Foto: Reuters
Sa nedavnih zajedničkih vojni vježbi Južne Koreje i SAD, Foto: Reuters

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su hice upozorenja kod zapadne obale, optužujući jedna drugu za kršenje pomorskih granica usred pojačanih vojnih tenzija.

Iz Južne Koreje je saopšteno da je emitovano upozorenje i da su ispaljeni hici upozorenja kako bi se ispratio sjevernokorejski trgovački brod koji je prešao sjevernu graničnu liniju.

S druge strane, vojska Sjeverne Koreje objavila je da je ispalila 10 hitaca raketne artiljerije nakon što je brod južnokorejske mornarice prekršio sjevernu graničnu liniju i ispalio hice upozorenja "pod izgovorom da pronađe neidentifikovani brod", prenose državni mediji, objavio je Rojters.

"Naredili smo početne protivmjere da snažno protjeramo neprijateljski ratni brod", rekao je portparol Generalštaba Sjevernokorejske narodne armije, prenosi zvanična novinska agencija KCNA.

Vojska Južna Koreja je na reagovala saopštenjem da je izvela "normalnu operaciju" zbog upada na granicu i nazvala je potez Sjeverne Koreje kršenjem bilateralnog vojnog pakta iz 2018. kojim se zabranjuju "neprijateljska djela" u pograničnim oblastima.

"Još jednom pozivamo Sjevernu Koreju da odmah prekine provokacije i optužbe koje štete miru i stabilnosti Korejskog poluostrva, kao i međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Vojske Južne Koreje.

Najnovija razmjena vatre uslijedila je usred napetosti, dok Sjeverna Koreja ove godine vrši testove oružja neviđenim tempom, navodi Rojters.

Posljednjih sedmica Sjeverna Koreja je u nekoliko navrata lansirala balističke rakete kratkog dometa i stotine artiljerijskih hitaca sa svoje istočne i zapadne obale u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: