Da li se Bagdadi obratio sljedbenicima: Ratnici Kalifata, nastavite sa borbrom svuda u svijetu

"Vi ratnici i vojnici Kalifata, upalite ratne vatre nad našim neprijateljima, satjerajte ih u ćošak gdje god da se nalazite. Budite samo hrabri i brzi", kazao je Bagdadi u audio poruci
0 komentar(a)
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: Reuters
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2017. 08:33h

Lider Islamske države, Abu Bakr Al Bagdadi uputio je poruku svim svojim sljedbenicima da pojačaju napade protiv Zapada, kao i da nastave da se bore u Iraku i Siriji.

Audio poruka koja je puštena u četvrtak, je prva ove vrste poslije više od godinu dana, u kojoj je kalifat izgubio dobar dio teritorije.

Ovaj snimak dolazi i poslije sve češćih priča da je Bagdadi poginuo u jednom od napada, ali nema ni potvrde da je snimak novijeg datuma.

"Vi ratnici i vojnici Kalifata, upalite ratne vatre nad našim neprijateljima, satjerajte ih u ćošak gdje god da se nalazite. Budite samo hrabri i brzi", kazao je Bagdadi u audio poruci.

"Nemojte se povlačiti, i bojte se predaje ili pregovora sa neprijateljem. Nikada nemojte položiti oružje".

Od kad je Bagdadi proglasio Islamsku državu koja se prostire na teritoriji Iraka i Sirije, 2014. godine, iračke vojne snage uspjele su da povrate gotovo čitavu teritoriju, uključujući i grad Mosul.

Lider ID je pozvao svoje sljedbenike i da napadaju medije gdje god stignu.

"Vojnici kalifata, iskoristite svaku priliku i napadajte medije, i njihove centre stihijski, napad za napadom", kazao je Bagdadi.

SAD su ponudile nagradu od 25 miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla lociranju lidera Islamske države.

Bonus video: