"Lavlja jazbina" sve popularnija među Palestincima

Grupa Lavlja jazbina pojavila se prije otprilike godinu dana u Nablusu i nije povezana sa mejnstrim palestinskim frakcijama ili sa Palestinskom upravom

9435 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Izraelske snage ubile su lidera takozvane "Lavlje jazbine", popularne palestinske militantne grupe iz Nablusa u ciljanoj operaciji koja je rezultirala jednim od najvećih sukoba na Zapadnoj obali posljednjih nedjelja.

U jučerašnjem saopštenju, izraelska vojska je objavila da su njene snage upale u jedan stan u oblasti Starog grada koji je korišten za proizvodnju eksplozivnih sredstava, i ubile 31-godišnjeg Vadija al Hua, za kojeg je navela da je odgovoran za pravljenje bombi i nabavku oružja.

Sa sahrane ubijenog lidera grupe Lavlja jazbina
Sa sahrane ubijenog lidera grupe Lavlja jazbinafoto: REUTERS

Vojska je navela da su u jučerašnjoj akciji, u kojoj je osim Al Hua ubijeno još pet Palestinaca, njihove snage sa snajperima, minobacačima i obavještajnim agentima Šin Beta upale u Nablus i sukobile se sa naoružanim borcima kao i sa građanima koji su ih gađali kamenicama i palili gume.

Grupa Lavlja jazbina pojavila se prije otprilike godinu dana u Nablusu, gdje su posteri sa slikama stradalih boraca, skoro sve mladih muškaraca koji poziraju sa automatskim oružjem i u borbenoj uniformi, sada oblijepljeni duž uskih ulica Starog grada.

Mada su pripadnici grupe veoma popularni u Starom gradu, nijedan od lidera nije uspio da privuče veću pažnju izvan njihovog rodnog grada.

Grupa je postala poznata u Zapadnoj obali nakon što je u avgustu ubijen 19-godišnji pripadnik Ibrahim al Nabulsi, zbog čije smrti su izbili protesti u Starom gradu i izbjegličkim kampovima.

Prema riječima lokalnih palestinskih zvaničnika, prvobitno jezgro grupe koje su sačinjavali četvorica mladih militanata uglavnom je motivisao bijes zbog širenja izraelskih nasilje i sukoba sa izraelskom vojskom.

Grupa nije povezana sa mejnstrim palestinskim frakcijama ili sa duboko nepopularnom Palestinskom upravom i ne djeluje kao da ima detaljno razrađene političke ciljeve osim borbe protiv izraelske okupacije.

Međutim, moguće je da dobija finansijsku ili logističku podršku od drugih grupa, kazali su palestinski zvaničnici za Rojters.

Nema puno pouzdanih informacija o brojnosti grupe ali je jedan palestinski zvaničnik upućen u dešavanja u Starom gradu Nablusa kazao da možda ima oko 25 aktivnih boraca i veliki broj pristalica izvan jezgra grupe.

Palestinske vlasti, koje pokušavaju da odgovore na rast popularnosti grupe u Nablusu, pokušale su da otkupe oružje od njih i integrišu ih u svoje bezbjednosne snage, ali uglavnom bezuspješno, kazao je za Rojters guverner Nablusa Ibrahim Ramadan.

Bonus video: