Ministarke spoljnih poslova osudile gušenje potesta za prava žena u Iranu

One su izrazile solidarnost sa hrabrim Irankama koje koriste svoje pravo na mirno okupljanje i brane svoja osnovna prava

3770 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grupa od 12 žena ministara spoljnih poslova, na čelu sa Kanađankom Melani Džoli zvanično je osudila "nasilno gušenje protesta za prava žena" u Iranu, koji traju već 40 dana.

"Kao ministri spoljnih poslova, osjećamo odgovornost da se čuju glasove iranskih žena", navele su u srijedu uveče u zajedničkom saopštenju ministarke Albanije, Andore, Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Islanda, Kosova, Libije, Lihtenštajna, Novog Zelanda i Norveške.

Ministarke su izrazile solidarnost sa "hrabrim Irankama koje koriste svoje pravo na mirno okupljanje i brane svoja osnovna prava".

One su osudile "nasilnu primjenu" iranskog zakona o nošenju hidžaba i "obračun sa demonstrantima", u kojem je poginula najmanje 141 osoba, uključujući i djecu, kako se navodi u novom izveštaju nevladine organizacija Hjuman rajts voč.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Bonus video: