Proveli godine u sirijskim kampovima: Četiri žene i 13 djece vraćeni u Australiju

Kamal Dabusi, čija je kćerka u grupi vraćenih, rekao je da će nekoj djeci trebati pomoć ljekara

2976 pregleda 1 komentar(a)
Sidnej (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Sidnej (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Četiri žene i 13 djece vraćeni su u subotu, 29. oktobra u Australiju, nakon što su proveli godine u sirijskim kampovima nakon pada Islamske države, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U prvoj u nizu planiranih misija repatrijacije oko 20 australijskih žena i 40 djece, supruga, sinova i kćeri boraca Islamske države, iz kampova Al-Hol i Roj.

Kamal Dabusi, čija je kćerka u grupi vraćenih, rekao je da će nekoj djeci trebati pomoć ljekara.

"Svi se dobro osjećaju, ali postoje neki zdravstveni problemi", rekao je novinarima.

"Nekoliko djece ima ozbiljnih zdravstvenih problema i želimo da budu pregledani što je prije moguće."

Dabusi je rekao da je njegovu kćerku Mariam (31) njen sada pokojni suprug "natjerao" da otputuje u Siriju i da nije predstavljala prijetnju Australiji.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Kler O'Nil rekla je da je vlada odmjerila "niz faktora bezbjednosti, zajednice i dobrobiti" prije nego što je odobrila repatrijacije.

"Odluka o repatrijaciji ovih žena i njihove djece donesena je na temelju pojedinačnih procjena nakon detaljnog rada agencija za nacionalnu bezbjednost", rekla je u izjavi nakon što je grupa od 17 osoba sletjela u Sidnej.

Repatrijacije su politički sporno pitanje u zemlji koja je odavno poznata po tvrdolinijaškom pristupu imigraciji. Australijska konzervativna opoziciona stranka ponavljala je zabrinutost zbog nacionalne bezbjednosti i protivila se repatrijaciji.

O'Nil je rekla da bi žene mogle biti kazneno gonjene u Australiji ako službenici za borbu protiv terorizma otkriju da su bile uključene u ilegalne aktivnosti dok su bile u Siriji. Istraživačica Hjuman rajts voča Sofi MekNil rekla je da je to "korak koji je dugo bio potreban".

"Godinama je australijska vlada napuštala svoje državljane koji su živjeli u teškim uslovima u kampovima na sjeveroistoku Sirije", rekla je MekNil.

"Australija može igrati vodeću ulogu u borbi protiv terorizma putem ovih repatrijacija svojih državljana, većinom djece koja nikada nisu odabrala da žive pod "Islamskom državom."

Australijske žene i djeca živjeli su u zatočeničkim kampovima Al-Hol i Roj u sjeveroistočnoj Siriji koja je pod kontrolom Kurda od raspada kalifata Islamske države 2019. godine.

Bonus video: