”Neko će stradati zbog zapaljive retorike”

Demokrate i pojedini republikanci upozoravaju na političko nasilje nakon napada na Pola Pelosija, supruga predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi

15051 pregleda 3 komentar(a)
Policija ispred kuće Pelosijevih u San Francisku nakon napada na supruga predsjednice Predstavničkog doma, Foto: Rojters
Policija ispred kuće Pelosijevih u San Francisku nakon napada na supruga predsjednice Predstavničkog doma, Foto: Rojters

Brutalni napad na Pola Pelosija, supruga predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, u njihovom domu u San Francisku pokrenuo je burnu debatu o načinu na koji se vodi kampanja uoči izbora na sredini mandata i stvaranju toksične političke atmosfere.

Dok demokratski političari upozoravaju na porast prijetnju političkim nasiljem pojedini članovi Kongresa i izabrani zvaničnici kupuju neprobojne prsluke, pojačavaju obezbjeđenje i sprovode druge zaštitne mjere.

”Ovaj napad nije izolovani incident”, kazala je za “Politiko” Barbara Volter, politikološkinja i autorka djela “Kako počinju građanski ratovi”. “To je dio rasta talasa domaćeg terorizma od 2008 - većinom od pripadnika radikalne desnice - kojima su meta opozicioni lideri, manjinske grupe i federalni agenti. To je njihov oblik građanskog rata i može se samo pojačati dok naša demokratija ostaje slaba i nestabilna, a naše društvo duboko podijeljeno”, kazala je Volterova.

Nensi Pelosi
foto: REUTERS

Povećan je broj republikanskih spotova u kojima su meta Pelosijeva i drugi zvaničnici Kongresa i sve češće su nasilni, navodi “Politiko”. Tako je, na primjer, uoči glasanja u Arizoni ranije ove godine emitovan spot u kojem jedan od republikanskih kandidata puca u glumce koji se pretvaraju da su Pelosijeva, predsjednik Džo Bajden i demokratski kandidat za Senat Mark Keli.

”Neko će da strada”, kazala je demokratska kongresmenka Debi Dingel iz Mičigena za novinski sajt Aksios. Ona je, kako prenosi “Gardijan” dodala da je 2020. godine, nakon što je na televiziji Foks emitovan prilog o njoj “angažovala naoružano obezbjeđenje ispred svog doma”.

Napadač na Pola Pelosija je očigledno tražio njegovu suprugu, što je u subotu potvrdio predsjednik Džo Bajden. Vlasti su saopštile da je napadač pitao “Gdje je Nensi”. U trenutku napada Pelosijeva je bila u Vašingtonu.

”Gardijan” navodi da je napadom na Pola Pelosija, napadač identifikovan kao Dejvid DePape izrazio političko nezadovoljstvo podstaknuto esktremno desničarskim stavovima.

Pristalice Donalda Trampa koje su upale u Kapitol hil 6. januara 2021. godine vandalizovale su kancelariju Pelosijeve, podsjeća britanski list. Pojedini su glasno uzvikivali njeno ime i tražili je u zgradi. Ona je uspjela da pobjegne sa drugim političarima, a kasnije je predvodila napore da se Kapitol obezbijedi kako bi Kongres potvrdio Bajdenovu pobjedu.

Policija Njujorka je prošlog četvrtka upozorila da bi ekstremisti mogli targetirati političare, biračka mjesta i političke skupove uoči izborna na sredini manadata koji se održavaju sljedećeg mjeseca. Proteklih godina prijetnje su se dramatično povećale, a policija je saopštila je istražila 9625 prijetnji protiv poslanika u 2021. godini, što je tri puta više u odnosu na 2017.

Pojedini republikanski poslanici takođe upozoravaju na zapaljivu retoriku svojih kolega i pozivaju na oprez.

”Predsjednica Pelosi i njena porodica su u roku od 18 mjeseci napadnuti na njenom radnom mjestu i u njenom domu”, kazao je za “Politiko” republikanac Džejk Aučinklos. “To je simptom nezdrave političke kulture. Poslanici moraju da budu oprezni sa retorikom u izbornoj noći”.

Obraćajući se na jednom političkom skupu u subotu veče, bivši predsjednik Barak Obama pozvao je republikance da se uzdrže od zapaljive retorike.

”Ako je naša retorika jednih o drugima toliko zlobna, kada se više ne radi o tome da imamo različite stavove već počinjeno da demonizujemo svoje protivnike, iznosimo sulude optužbe protiv njih, to stvara opasnu klimu”, kazao je Obama. “Ako se izabrani zvaničnici više ne potrude... ljudi mogu stradati”.

Bivši republikanski potpredsjednik Majk Pens, koji je sarađujući sa Pelosijevom učestvovao u smirivanju nereda 6. januara, oštro je osudio napad na njenog supruga. “Ovo je nečuveno i mi smo srcem uz cijelu porodicu Pelosi”, objavio je Pens na Tviteru.

Bonus video: