Tenzije na Korejskom poluostrvu: Borbeni avioni u vazduhu, ispaljivanje projektila u more...

Virtuelna linija se koristi kao osnova za operacije protivvazdušne odbrane Južne Koreje, rekao je južnokorejski zvaničnik

5741 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnokorejska vojska saopštila je da je podigla borbene avione nakon što je u petak tokom četiri sata otkrila oko 180 sjevernokorejskih vojnih letova sjeverno od granice dvije zemlje, prenosi Rojters.

Sjevernokorejske letjelice letjele su sjeverno od takozvane taktičke akcione linije, sjeverno od vojne demarkacione linije između dvije Koreje, navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje.

Virtuelna linija se koristi kao osnova za operacije protivvazdušne odbrane Južne Koreje, rekao je južnokorejski zvaničnik.

Južna Koreja je reagovala sa 80 aviona, uključujući F-35A stelt lovce.

Oko 240 aviona koji učestvuju u vježbi "Vigilant Storm" sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavilo je vježbe, saopštila je vojska.

Let od 10 sjevernokorejskih ratnih aviona izvršio je slične manevre prošlog mjeseca, što je navelo Južnu Koreju da ubaci avione.

Manevri su uslijedili nakon što je Sjeverna Koreja ispalila više od 80 projektila artiljerije u more tokom noći i lansiranja više projektila u more u četvrtak, uključujući moguću neuspjelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Lansiranja su navela SAD i Južnu Koreju da produže vazdušne vježbe koje su razbješnjele Pjongjang.

Bonus video: