SAOPŠTILA MISIJA "ODLUČNA PODRŠKA"

Vazdušnim napadom u Avganistanu SAD ubile i civile

Najmanje pet civila ranjeno je u raketnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu koji se dogodio u vrijeme posjete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa avganistanskoj prijestonici i za koji su odgovornost preuzeli i talibani i Islamska država
5 komentar(a)
Avganistan, Foto: Reuters
Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 09:21h

Vazdušni napad SAD u Avganistanu odnio je i nekoliko civilnih života, saopštila je misija "Odlučna podrška" predvođena NATO.

U saopštenju misije navodi se da je vazdušni udar zatražen kao podrška avganistanskim specijalnim jedinicama, koje su bile u borbi sa napadačima na kabulski aerodrom, međutim zbog greške na raketi došlo je i do civilnih žrtava. Saopštenje nije pružilo više detalja o tome kako se incident dogodio, prenosi Rojters.

Najmanje pet civila ranjeno je u raketnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu koji se dogodio u vrijeme posjete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa avganistanskoj prijestonici i za koji su odgovornost preuzeli i talibani i Islamska država. 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš je izjavio da je raketa pala u blizini jedne kuće i da je tom prilikom ranjeno pet osoba, među kojima najmanje jedna žena. 

Matis je, kako je prenijela agencija AP, ovaj napad nazvao zločinom. 

Odgovornost za napad su, prema izvještajima agencija, preuzeli i talibani i Islamska država. 

Talibani su na društvenim mrežama objavili da je Matisov avion bio meta ispaljenih raketa, prenio je AFP. 

Rojters je javio da je Islamska država preuzela odgovornost. 

Kako je objavila novinska agencija te ekstremističke organizacije Amak, u napadu su korišćene rakete "SPG-9" i minobacači. 

Britanska agencija napominje da se Matis u vreme napada nije nalazio u blizini aerodroma. 

Prethodno su avganistanski zvaničnici objavili da je šest raketa palo u blizini aerodroma. 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš izjavio je za AFP da su rakete pale u blizini vojnog dijela aerodroma. On je dodao da nema žrtava. 

Policija je obezbijedila oblast gdje su pale rakete kako bi utvrdila tačno lokaciju odakle su rakete ispaljene, rekao je Daniš. 

Kako je kazao, letovi nijesu otkazani. 

Matis je u Kabul doputovao zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nekoliko nedjelja nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp obećao da će u Avganistan uputiti dodatnih 3.000 vojnika. 

Ova posjeta nije ranije najavljena, navodi francuska agencija, dodajući da je Matis prvi član kabineta predsjednika SAD koji je došao u Avganistan od objave strategije o ostanku američkih snaga u toj zemlji. 

Prema Trampovom planu, SAD šalju više od 3.000 dodatnih vojnika u Avganistan, gdje je već raspoređeno 11.000 koji obučavaju i savjetuju bezbjednosne avganistanske snage. 

Matis i Stoltenberg razgovaraju sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i drugim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o misiji "obuke i pomoći" čiji je cilj jačanje avganistanske vojske da bi mogla sama da brani zemlju. 

"Razgovori će biti usmjereni na partnerstvo NATO i Avganistana, uključujući i misiju "Odlučna podrška" koja podrazumeva pružanje podrške avganistanskim odbrambenim i bezbjednosnim snagama", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici te misije. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ganijem, Matis i Stoltenberg su obećali podršku SAD i NATO saveznika u vezi sa sukobima u Avganistanu i izrazili odlučnost u tome da onemoguće da ta zemlja postane utočište za teroriste. 

"Što Avganistan bude stabilniji, to ćemo mi biti sigurniji", poručio je Stoltenberg, dodajući da je više od 15 članica Alijanse pristalo da uputi dodatne snage.