Dronove koristili i za napade u Gazi

Naoružani dronovi ne obezbjeđuju Izraelu samo dodatnu vatrenu moć, već omogućavaju i brzo otkrivanje i napade na mete

7988 pregleda 1 komentar(a)
Neri Horovic na konferenciji u Tel Avivu, Foto: Rojters
Neri Horovic na konferenciji u Tel Avivu, Foto: Rojters

Izrael je juče otkrio ono što je dvije decenije bila javna tajna, da je koristio dronove ne samo za nadzor, već i za napade u zemlji, protiv palestinskih militanata u Pojasu Gaze i potencijalnih meta čak u Iranu i Sudanu.

Izraelski cenzori odobrili su u julu publikaciju s informacijama o naoružanim dronovima, a komandant izraelskih artiljerijskih trupa, koje upravljaju dronovima zajedno sa vazdušnim snagama, brigadni general Neri Horovic dao je, kako je rekao, prvi javni prikaz takvih letjelica, prenio je Rojters.

Horovic je rekao da naoružani dronovi ne obezbjeđuju Izraelu samo dodatnu vatrenu moć, već omogućavaju i brzo otkrivanje i napade na mete kao što su palestinske posade zadužene za lansiranje raketa u Gazi.

Kada su džihadistički pobunjenci iz Egipta upali preko granice u južni Izrael u otetom oklopnom vozilu u maju 2012, uništeni su u napadu dronom, otkrio je Horovic na godišnjoj konferenciji o tehnologiji dronova u Tel Avivu.

Pokazujući snimak kako ukrajinske snage koriste dronove za navođenje granatiranja ruskih trupa, on je rekao: “Ovdje imamo istu primjenu.”

Na istoj konferenciji, brigadni general Omri Dor, komandant vazduhoplovne baze Palmachim, rekao je da dronovi trenutno čine 80 odsto operativnih sati leta izraelske vojske.

Međutim, proizvođačima naoružanih dronova je zabranjeno da ih reklamiraju i nijedan od njih nije nije bio među modelima koji su izloženi na konferenciji.

“Postoje zabrinutosti povodom bezbjednosti informacija”, objasnila je predstavnica prodaje “Elbita”, jedne od kompanija.

U odvojenom govoru, ministarka ekonomije Orna Barbivaj je rekla da je izvoz dronova popularan u inostranstvu, uključujući arapske zemlje koje su se približile Izraelu od 2020. Ona nije precizirala da li takav izvoz obuhvata naoružane dronove.

Bonus video: