Talibani zabranili ženama u Avganistanu da koriste teretane, zabranjeno im i da idu u parkove

Portparol Ministarstva vrline i poroka Mohamed Akef Mohajer je rekao da su dali sve od sebe da se u proteklih 15 mjeseci izbjegne zatvaranje parkova i teretana za žene

4254 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su ženama da koriste teretane u Avganistanu, rekao je portparol Ministarstva za sprečavanje poroka i promociju vrlina Mohamed Akef Mohajer, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To je najnovija uredba ove vjerske grupe kojom se oduzimaju prava i sloboda ženama, otkako su talibani preuzeli vlast prije više od godinu.

Portparol Ministarstva vrline i poroka rekao je da je zabrana uvedena zato što su ljudi ignorisali naredbe o rodnoj segregaciji i da žene nisu nosile obavezni hidžab ili pokrivalo za glavu. Ženama je takođe zabranjeno da idu u parkove.

Zabrana stupa na snagu ove sedmice, prenosi AP.

Mohajer je rekao da su dali sve od sebe da se u proteklih 15 mjeseci izbjegne zatvaranje parkova i teretana za žene.

"Određeni su bili odvojeni dani u sedmici za muškarce i žene. Ali, nažalost, naređenja nisu poštovana i pravila su prekršena, pa smo morali da zatvorimo parkove i teretane za žene“, rekao je Mahjer.

"U većini slučajeva viđali smo i muškarce i žene zajedno u parkovima i, nažalost, hidžab nije primijećen. Tako da smo morali da donesemo još jednu odluku i za sada smo naredili da se svi parkovi i teretane zatvore za žene."

Talibanski timovi će početi da nadgledaju ustanove kako bi provjerili da li ih žene i dalje koriste.

Zabranili su djevojčicama da pohađaju srednju školu, uprkos početnim obećanjima zemlji, ograničili ženama da rade u većini oblasti i naredili im da nose od glave do pete odjeću u javnosti.

Bonus video: