Komitet UN traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o izraelskoj okupaciji

O rezoluciji će se prije kraja godine izjasniti Generalna skupština UN sa 193 zemlje članice i, kako se očekuje, biće prihvaćena

1133 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nadležni komitet Ujedinjenih nacija odobrio je nacrt rezolucije koja poziva Međunarodni sud pravde da hitno da mišljenje o pravnim posljedicama poricanja prava palestinskom narodu na samoopredjeljenje zbog izraelske okupacije poslije rata 1967.

U Specijalnom političkom i komitetu za dekolonizaciju Generalne skupštine UN nacrt je odobren sinoć sa 98 glasova "za" i 17 "protiv", uz 52 uzdržana.

Izrael se tome oštro usprotivio, tvrdeći da će takav potez uništiti svaku šansu za pomirenje sa Palestincima.

O rezoluciji će se prije kraja godine izjasniti Generalna skupština UN sa 193 zemlje članice i, kako se očekuje, biće prihvaćena.

U nacrtu dokumenta se navode kršenja prava Palestinaca na samoopredjeljenje, počev od dugotrajne okupacije, naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967, uključujući mjere za izmjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jerusalima i usvajanja diskriminatorskih zakona i mjera.

Od međunarodnog suda će se tražiti mišljenje kako takva izraelska politika i praksa "utiče na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice po sve zemlje i UN zbog tog statusa".

Mišljenje Međunarodnog suda pravde, poznatog i pod nazivom Svjetski sud, zaduženog za rješavanje nesporazuma između zemalja, nije obavezujuće.

Sud je 2004. saopštio da je "suprotno međunarodnom pravu" ograda i zid koji je Izrael podigao, uglavnom unutar okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jeruslima, na teritorijama na kojima, uključujući i pojas Gaze, Palestinci namjeravaju da osnuju nezavisnu državu.

U sinoć odobrenom nacrtu rezolucije se traži takođe da se Izrael povinuje odluci suda iz 2004. i obustavi podizanje zida, te da ga sruši i plati štetu prouzrokovanu izgradnjom, koja je, kako je ocijenjeno "ozbiljno uticala na ljudska prava" i životne uslove Palestinaca.

Poziv na mišljenje je jedna od šest rezolucija koje se tiču Palestinaca odobrenih sinoć.

Prije glasanja, ambasador Izraela u svjetskoj organizaciji Gilad Erdan je rekao da članice UN mogu da biraju da li da podrže pregovore ili da budu saučesnice u uništenju svake nade za pomirenje, te da će Palestinci imati izgovor za nastavak bojkota pregovaračkog stola da produže sukob.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je, poslije glasanja, izrazio zahvalnost zemljama članicama koje su odobrile rezolucije, ocijenivši da ništa ne opravdava podršku izraelskoj okupaciji i raseljenju i oduzimanje imovine Palestincima.

"Naš narod ima pravo na slobodu. Ta okupacija će morati da se okonča", rekao je Mansur i najavio da će doći dan kada će Palestinci istaći zastavu Palestine nad crkvama i džamijama u Jerusalimu.

Bonus video: