Najmanje 326 demonstranata ubijeno u Iranu od septembra

Demonstracije zbog ogorčenosti izazvanog smrću mlade žene prerasle su u pokret usmjeren protiv teokratije na vlasti u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine

1622 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 326 demonstranata je ubijeno u gušenju protesta koji potresaju Iran od septembra, saopštila je danas nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts (Iran Human Rights) iz Osla.

Proteste je izazvala smrt Mahse Amini 16. septembra koju je tri dana ranije uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene.

Demonstracije zbog ogorčenosti izazvanog smrću mlade žene prerasle su u pokret usmjeren protiv teokratije na vlasti u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

"Najmanje 326 osoba, među kojima je 43 djece i 25 žena, ubile su snage bezbjednosti tokom protesta širom zemlje", navodi se u saopštenju IHR-a i dodaje da je to "minimum".

IHR precizira, zapravo, da nije uzeo u obzir "veliki broj prijavljenih smrtnih slučajeva" koje još uvijek provjerava.

Posljednji bilans mrtvih ove nevladine organizacije bio je 304 prije nedjelju dana.

Direktor IHR-a Mahmod Amiri-Moghadam pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje na okončanju represije u Iranu.

"Uspostavljanje međunarodnog mehanizma istrage i odgovornosti od strane UN će olakšati proces pozivanja počinilaca na odgovornost u budućnosti i povećati cijenu kontinuirane represije Islamske Republike", rekao je on.